Nyolcvanmillió éves fosszíliákat tártak fel Kanadában

Nyolcvanmillió éves fosszíliákat tártak fel a kanadai Manitoba tartományban, amelyek révén megismerhető, hogy milyen volt Kanada nyugati része abban a korban, amikor a dinoszauruszok uralták bolygónkat.

A Kanadai Fosszíliakutató Központ paleontológusai Manitoba délnyugati részén, Winnipegtől 100 kilométerre feltárták a tengerek “T. rexeként” ismert moszaszauruszok két egyedének csontvázát – olvasható a The Record (http://www.therecord.com) online újságban.

A moszaszauruszok kígyószerű, megnyúlt koponyájú gyíkok voltak. A vízi életmódhoz alkalmazkodott nemzetség képviselői a késő kréta kor tengereiben világszerte elterjedt ragadozók voltak. Némely faj hossza elérhette a 15 métert. A moszaszauruszok a dinoszauruszokkal együtt tűntek el 65 millió évvel ezelőtt.

“Borotvaéles fogaikkal, valamint “kiakasztható” állkapcsukkal bármit fel tudtak falni. A tápláléklánc csúcsán álltak, akár más moszaszauruszokra is képesek voltak rátámadni” – magyarázta Anita Janzic, a központ kurátora.

Az intézmény birtokában van Kanada legnagyobb moszaszaurusz-lelete, a 13 méteres “Bruce”,  ám Anita Janzic szerint a most napvilágra került fosszíliák  is jelentősek.

A lelőhelyen őskori tintahal megkövesedett maradványai is napvilágra kerültek, de feltárták parányi fosszíliák sokaságát is.

Joseph Hatcher segédkurátor a leletekkel kapcsolatban kifejtette, hogy nyolcvanmillió évvel ezelőtt megváltozott a nyugat-kanadai” ökorendszer.

“Az éghajlat alakulhatott át, de okozhatta vulkanikus tevékenység, ahogy kiválthatta a Sziklás-hegység kiemelkedése. Ettől az időponttól az üledékből eltűnnek a nagyméretű őskövületek, a hatalmas moszaszauruszokat felváltották a szabad szemmel alig látható halfosszíliák. Teljesen átalakult az élővilág” – emeltek ki Joseph Hatcher.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.