Merénylet Oslóban – Szakértő: szélsőjobboldali ideológia motiválhatta az elkövetőt

Szélsőjobboldali motiváció lehet a péntek délután Norvégiában végrehajtott véres kettős merénylet hátterében – mondta az oslói rendőrakadémia szakértője a norvég rádióban.

A jelek arra utalnak, hogy a tettes szélsőjobboldali közegből való lehet – mondta Tore Björgö, ilyen jelként említve, hogy szemtanúk szerint egy norvégül beszélő, magas, szőke férfi nyitott tüzet a táborban, akin rendőrségi pulóver volt.

Beszédes az is – folytatta -, hogy előbb a baloldali kormány székháza, majd egy baloldali ifjúsági tábor volt a célpont. Utóbbi ráadásul Oslótól távolabb, egy elhagyatott szigeten, miközben a kormányépülettől nem messze bevásárlóközpontok vannak, amelyek a merénylet időpontjában tele voltak vásárlókkal – tette hozzá.

A szakértő szerint az eset hasonlóságokat mutat az 1995-ben az egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett merénylettel. Egy amerikai szélsőjobboldali aktivista, Timothy McVeigh autóba rejtett pokolgépet robbantott a déli városban; a detonációban 168 ember vesztette életét. McVeight halálraítélték, és kivégezték.

Norvégiában a II. világháború óta nem volt olyan erőszakos cselekmény, mint a péntek délutáni kettős merénylet, amelyben összesen legalább 92-en vesztették életüket, és többen súlyosan megsebesültek. Előbb pokolgép robbant a norvég kormány székházánál, majd egy férfi, akit később letartóztatott a rendőrség, válogatás nélkül lövöldözni kezdett Oslótól nem messze egy táborban, ahol a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának tagjai voltak nyári egyetemen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.