Budapesten adják át az első Stephen Smale matematikai díjat

Snorre Christiansen norvég matematikus, az Oslói Egyetem professzora veheti át csütörtökön Budapesten az első ízben odaítélt Stephen Smale-díjat, amely a számítástechnika és a matematika közötti összefüggéseket kutató tudósok elismerésére szolgál.

Az eseményen jelen lesz a díj névadója, Stephen Smale Fields-érmes és Wolf-díjas amerikai matematikus.

A díjat a Society for Foudations of Computational Mathematics (FoCM/ Komputációs Matematikai Társaság) alapította és a szervezet Budapesten rendezett konferenciájának zárónapján adják át. Az elismerés nem jár pénzjutalommal, hanem egy matematikai felfedezés tárgyiasult formája, “az elmúlt évek egyik rendkívüli magyar tudományos eredménye, a Domokos Gábor akadémikus és Várkonyi Péter által megalkotott Gömböc” – tudatták a tanácskozás szervezői szerdai közleményükben az MTI-vel.

Az ismertető szerint a társaságot 1995-ben hozták létre a “a matematika és a numerikus analízis egységének erősítése” céljából. A szervezet rendszeresen szervez nemzetközi találkozókat, amelyek sorában a budapesti konferencia, amelynek munkájában négyszáznál több matematikus vesz részt a világ minden tájáról, a hetedik.

“Az a tény, hogy a világ legkiválóbb matematikusai Budapesten találkoznak, a magyar matematikusok eredményeinek komoly nemzetközi elismerését jelenti” – hangsúlyozza a közlemény.

Snorre Christiansen átveszi a díjat

Mint a dokumentum kiemeli, Snorre Christiansen, az Oslói Egyetem professzora jelentős eredményeket ért el az elméleti és az alkalmazott matematika határterületein. Numerikus módszerek kifejlesztésével foglalkozik a fizikai tudományokban előforduló differenciálegyenletek megoldására. Dolgozatai a modern számítógépes matematika több kulcsfontosságú területén is lényeges előrelépést jelentenek. Munkásságában számos példa található arra, hogy az absztrakt matematika eszköztára sikerrel alkalmazható a számítógépes eljárások kifejlesztésében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.