Új egyházügyi törvény – Lázár: a szombati Fidesz-elnökség határozott a “korrekcióról”

A Fidesz elnöksége szombati ülésén jutott arra a következtetésre, miután megtárgyalta az egyházügyi törvényjavaslatot, hogy az korrekcióra szorul – mondta Lázár János frakcióvezető, aki szerint voltak tarthatatlan pontjai az eredeti indítványnak. A politikus keddi sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy a házelnök szigorú büntetés bevezetését tervezi a parlamenti “zsidózás, cigányozás” esetére.

A Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának ülése után a keddre virradóra elfogadott új egyházügyi törvénnyel kapcsolatban arra a kérdésre, hogy miért írta felül a Fidesz az eredeti, KDNP által kezdeményezett javaslatot, azt válaszolta: azt az előterjesztést nem tudták volna tiszta lelkiismerettel megszavazni, az ugyanis lezárta volna annak lehetőségét, hogy később egyházzá nyilvánítsanak egyes vallási közösségeket.

Szombaton a Fidesz-elnökség alaposan megtárgyalta a részleteket, és arra jutott, hogy bizonyos értelemben korrekcióra szorul az indítvány – ismertette, majd ennek mértékével kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a törvény 95 százalékában nem változott.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök kommentálta-e az egyházügyi jogszabály hétfői átírásának ügyét a frakcióülésen, Lázár János igennel válaszolt, és elmondta, hogy a pártelnök-miniszterelnök beszámolt arról: komoly társadalmi viták zajlottak az elmúlt hetekben, amelyeket a hétvégi Fidesz-elnökségi ülésen összegeztek, és a társadalmi kritikák, észrevételek hatására módosították az eredeti elképzelést.

A frakcióvezető kijelentette: voltak tarthatatlan pontjai az eredeti törvényjavaslatnak.

A Ház keddre virradóra fogadta el az új egyházügyi törvényt, amellyel tizennégy egyházat és vallásfelekezetet ismert el az Országgyűlés. A többi vallási közösség egyházzá nyilvánításáról a parlament kétharmados többséggel dönthet majd.

Lázár János a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva megjegyezte, Orbán Viktor a frakcióülésen határozottan elismerését fejezte ki a kormánypárti képviselők teljesítményével kapcsolatban. Nagy bajban azonban – hívta fel a figyelmet a pártelnök-miniszterelnök -, mint amilyenben az ország van, az egyeztetésre jóval nagyobb figyelmet kell fordítani házon belül is.

A hétfőről keddre virradó éjszaka a parlamentben elhangzott jobbikos kifejezésekkel kapcsolatban a frakcióvezető arról tájékoztatott: Kövér László házelnök mérlegeli annak lehetőségét, hogy akár a legszigorúbb európai szabályokat vezesse be ebben a kérdésben. Lázár János példaként említette, hogy az Európai Parlamentben is alkalmaznak szabályokat arra, ha egy képviselő mandátumával visszaélve, a parlament méltóságát megsértve olyan kifejezéseket használ, amelyek mások emberi méltóságának megsértésére alkalmasak lehetnek. Brüsszelben ezt súlyos pénzbírsággal szankcionálják – jegyezte meg.

Ha a házelnök ősszel ilyen jellegű, a kérdés rendezésére vonatkozó házszabály-módosítást terjeszt elő, a Fidesz-frakció maximálisan támogatni fogja azt – jelentette ki Lázár János.

Mint fogalmazott, “a Jobbik politikája semmi másról nem szól, mint hogy minden társadalmi problémára két válaszuk van: vagy a zsidózás, vagy a cigányozás”. Ez a magyar parlamenthez méltatlan, megengedhetetlen, és szankcionálni kell – közölte.

Keddre virradó éjszaka az egyházügyi törvényjavaslat parlamenti záróvitájában a jobbikos Novák Előd felszólalása okozott hosszas vitát. Lázár János, a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője először bocsánatkérésre szólította fel Novák Elődöt a plenáris ülésen, amiért a vitában úgy fogalmazott, Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkártól “mit is várhatnánk mást”, mint a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség bevett egyházként történő elismerésének javaslását. Lázár János az ellenzéki politikus szavaira reagálva közölte, pártja nem tudja tovább tiszta lelkiismerettel tűrni “azt a zsidózást és cigányozást”, amit a Jobbik egy éve folytat a parlamentben. Novák Előd ezt követő felszólalásában nem kért bocsánatot az államtitkártól, Fónagy János pedig közölte, nem is várja ezt el a jobbikos politikustól, hiszen szerinte ő nem mondott mást, mint amit “szellemi példaképei” is mondtak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.