Tiszta fehéret viselnek az egészségügyi dolgozók?

Az Egyesült Államok Orvosszövetségének idei kongresszusán szokatlan téma került a megbeszélések középpontjába: viseljenek-e az orvosok fehér köpenyt, és ha nem, mit vegyenek fel helyette? Több tanulmány igazolta, hogy az orvosok vagy ápolók köpenyén antibiotikumoknak ellenálló kórokozókat lehet kimutatni.

Az amerikai statisztikák szerint a gyógyintézetekbe kerülő betegek nem ritkán azért lesznek még betegebbnek, mert a kórházban esetleg súlyosabb fertőzést kapnak, mint ami miatt oda bekerültek. Az Újvilágban évente kétmilliónál több kórházi fertőzés fordul elő.

Ennek súlyos következményei vannak: becslések szerint 17 500-70 000 haláleset történt ennek következtében, a fertőzések pedig legalább ötmillió dollárjában kerülnek az egészségügyi költségvetésnek. Azt ugyan nem tudni, hogy a fertőzéseknek a személyzet nem megfelelően tiszta ruházata mekkora hányadáért felelős.

Egy brit sebész nemrég a műtét utáni szövődmények arányát kétharmadával csökkentette azzal, a betegágyhoz lépő ápoló minden alkalommal steril, egyszer használatos műanyag kötényt vett fel. Ez azért érthető, mert az igazán veszélyes, antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok főleg a kórházi személyzet ruháján találhatók.

Marisha Burden és munkatársai érdekes vizsgálatot végeztek a betegek ellátásával foglalkozó rezidensek és fiatal szakorvosok köpenyéről vagy rövid ujjú kórházi ruhájáról a nyolc órai munkaidő minden órájában végzett baktérium meghatározással.

A frissen mosott köpeny felvételkor gyakorlatilag steril volt, de már három óra múlva a nyolcadik óra végén megtalálható baktériumok felét kimutatták. Korábban már sok helyen kitiltották a hosszú ujjú köpenyeket az orvosi ruhatárból, mert a mandzsettán mindenféle kórokozó megjelent, amelyeket kezelés közben átvihettek a betegre.

A vizsgálatban ötven orvos a szokásos, hosszú újjú köpenyt viselte, ötven viszont a kifejezetten rövid ujjú, kórházi ruhát. A ruhán megtelepedő baktériumok száma mindkét változaton azonosnak bizonyult. A kutatók szerint ennek alapján indokolatlan a hagyományos orvosi köpeny kitiltása a ruhatárból, csak rendszeres cserélése fontos. A dolgozatot a Journal of Hospital Medicine közölte.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.