Negyven kereszteződésben változik Budapesten a forgalmi lámpák működése

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az idén negyven közúti kereszteződésben hangolja át, vagy szünteti meg a jelzőlámpák működését. Összehangolás vagy áthangolás 23 helyszínen lesz, 17 csomópontban pedig megszüntetik a jelzőlámpákat.

A BKK pénteki, MTI-hez eljuttatott közlése szerint 2011-ben száz jelzőlámpás csomópontban ellenőrzik a programot. Hangsúlyozták, hogy a fővárosi 1001 jelzőlámpa közül csak 671 áll a számítógépes forgalomirányító központok valamelyikének felügyelete alatt, és 479 működik forgalomfüggő programválasztó logika alapján. A forgalomirányító központ csaknem tíz éve nem frissítette a vezérlő szoftvert sem.

Ebben az évben összehangolás, illetve áthangolás 23 csomópontban lesz, például a Nagykörút, a Bécsi út, a Belgrád rakpart, a Soroksári út, az Irányi utca, a Közraktár utca, a Hűvösvölgyi út, a Váci út, a Megyeri út, a Fehérvári út, a Bartók Bála út és a Tétényi út egy-egy szakaszán.

A kivitelezés első üteme július 30-val zárul, a második pedig október 30-ig fejeződik be. A harmadik ütemben olyan áthangolásokat végeznek majd, amely a közösségi közlekedés előnyben részesítését célozza, a Nagykörút lámpáit is ebben a szakaszban hangolják majd át. A hangolások tervezett költsége 34 millió forint.

További 17 csomópontban a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel (FKF) együtt, Tarlós István főpolgármesterrel is egyeztetve kikapcsolják a közlekedési lámpákat. Megszűnik a lámpás forgalomirányítás az Üllői út és Erkel utca, az Irányi utca és a Veres Pálné utca, a Ráday utca és a Kinizsi utca, a Lónyay utca és a Kinizsi utca, a Katona József utca és a Pannónia utca, a Bécsi út és a Lestyán utca, valamint az Apáczai Csere János utca, a Victor Hugo utca, a Csanády utca több kereszteződésében, a Gyáli úton a Metro áruháznál, a Savoya Parknál, illetve az Üllői út 280. szám előtt.

A teljes kikapcsolás előtt a jelzőlámpák sárgán fognak villogni.

A BKK közleményében kitért arra is, hogy az FKF évente mintegy ezer programmódosítást végez el részben a csomóponti kapacitások megfelelő elosztása, részben a vonali és hálózati összehangolások folyamatos javítása érdekében. A BKK – mint írták – kiemelt célnak tartja, hogy forgalomtechnikai beavatkozásokkal javítson a közlekedés helyzetén, ezért dolgozták ki az akciótervet “Tarlós István iránymutatásai alapján”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.