Hazaárulás vádjával feljelentette egy román szervezet a romániai magyar EP-képviselőket

Feljelentette a három erdélyi magyar európai parlamenti képviselőt a román legfelső bíróság ügyészségén a Polgárokat az Állami Visszaélésektől Védő Alapítvány (Facias), amiért azok támogatták Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitását.

A romániai magyar sajtó az erről szóló híradásról beszámolva azt írja: a Facias szerint Tőkés László, Sógor Csaba és Winkler Gyula tette az “alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekedetnek, illetve összeesküvésnek” minősül. A Facias rámutat: az eddigi európai uniós gyakorlat szerint csak a tagállamokban elismert területi egységek nyithatnak lobbiirodát Brüsszelben annak érdekében, hogy európai szinten népszerűsítsék érdekeiket.

“Mivel a Székelyföldet, amely Hargita, Kovászna és Maros megyéből áll, a román hatóságok nem ismerik el, mesterséges, helyi szinten el nem ismert csoportosulásról lévén szó, egyértelmű a kezdeményezés törvénytelensége és alkotmányellenessége” – állítja a Facias. Egyúttal azt is felrója, hogy az irodát a Magyar Régiók Házában nyitották meg, így az – szerinte – nem gazdasági, hanem etnikai alapon működik. A szervezet szintén kifogásolja, hogy június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján Csíkszeredában olyan megemlékezést szerveztek, amelyen elhangzott: Székelyföld nem Románia.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.