Több mint 400-an haltak meg Szíriában a zavargások kirobbanása óta

Már több mint négyszázan haltak meg Szíriában azóta, hogy rendszerellenes tiltakozások robbantak ki az országban – állították hétfőn helyi jogvédők. Ellenzéki erők beszámolóiból kiderült az is, hogy szíriai katonák a fővárostól, Damaszkusztól északkeletre fekvő Dumában megöltek húsz embert.

A Facebook közösségi oldalra feltett írás szerint a városban a biztonsági erők razziáznak, számos lakóházba betörtek. Az Emberjogok Szíriai Megfigyelője elnevezésű csoport szerint Dzsabla városában 13 civilt öltek meg a biztonságiak. A Bassár el-Aszad államfőhöz hű erőket a település szunnita negyedében vetették be azt követően, hogy ott vasárnap demokráciát követelő megmozdulás volt – közölték jogvédők.

A szíriai hadsereget bevetették a tüntetések elfojtására a főváros, Damaszkusz környéki városokban, Dumában, Harasztban és Dámúrban is. Korábban arról érkeztek jelentések, hogy a Jordániával határos területen, Deraában is hadművelet indult a fellázadt lakosok ellen. A biztonsági erők páncélozott harcjárművek támogatásával hatoltak be a településre.

A hétvégén Szíriában temették a rendszerváltást sürgető megmozdulások során megölt tüntetőket. A rendőrség több helyütt tüzet nyitott a tiltakozások résztvevőire. Helyi emberjogvédők első adatai szerint a tüntetéseken tizenöten haltak meg. A Szana állami hírügynökség ugyanakkor azt írta, hogy a dél-szíriai Nava városában tudatosan előidézett rendbontások történtek, amelyek során megtámadták a rendőröket. Az összecsapásban öt rendfenntartó meghalt.

Az elmúl napok történéseit elemezve helyi szakértők úgy vélekednek, hogy a damaszkuszi hatóságok erőszakkal próbálnak majd felülkerekedni a belső válságon. Az ötven éve érvényben lévő rendkívüli állapot feloldása nem mérsékelte az indulatokat, éppen ellenkezőleg, fellelkesítette az utcán tüntetőket, akik újabb követelésekkel álltak elő. Most már a Baasz párt kizárólagos uralmának eltörlését és egy demokratikus politikai rendszer létrehozását, a rendőrség szervezetének feloszlatását, általános választások kiírását akarják.

Rim Allaf, a londoni Királyi Külügyi Intézet (Chatham House) kutatója szerint idő előtti a damaszkuszi vezetés összeomlásáról beszélni. Bassár el-Aszad államfőnek még számos lehetősége van arra, hogy a maga előnyére fordítsa a helyzetet, abban áttörést érjen el – vélekedett a szakértő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.