Líbia: A NATO Kadhafi tripoli rezidenciájára mért légicsapást

Moammer Kadhafi líbiai vezető tripoli főhadiszállására mért csapást a NATO légiereje hétfőre virradóra, mire válaszul a Kadhafi-kormány egyik tisztségviselője azzal vádolta meg az észak-atlanti szövetséget, hogy a líbiai vezető életére tört.

A Tripoli közepén fekvő Báb-el-Azizíja épületkomplexumba, Kadhafi főhadiszállásába éjfél után két hatalmas rakéta vagy bomba csapódott be – mondta el a helyszínre vitt külföldi újságíróknak a létesítmény egyik őre. Órákkal a légicsapás után a tűzoltók még a lángokkal küzdöttek.

A líbiai kormány egyik tájékoztatási tisztviselője azt állította, hogy 45 ember megsebesült a támadásban, közülük 15 súlyosan, többeket pedig még keresnek. A tisztviselő állítását független forrásból nem lehetett ellenőrizni. Korábban négy sebesültről szóló hírek láttak napvilágot.

Egyelőre nem tudni, hogy Kadhafi hol tartózkodott a támadás idején.

Egy líbiai tisztségviselő a légicsapás után mindazonáltal azt állította, hogy a NATO Kadhafit szemelte ki célpontként.

Az AFP francia hírügynökség tudósítói úgy tapasztalták, hogy a légicsapás teljesen lerombolta Kadhafi irodáját, a szemben lévő tárgyalótermet pedig részben megrongálta.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a két rakéta vagy bomba súlyosan megrongált egy többszintes épületet, valamint egy másik épületet is. Ez utóbbit szemmel láthatóan inkább protokolleseményekre használták: díványok, csillárok és képkeretek hevertek a földön a törmelék között.

A NATO légiereje már múlt szombatra virradóra is csapást mért Kadhafi tripoli főhadiszállására.

Erőteljes robbanások rázták meg éjfél után Tripolit más helyütt is, három líbiai állami televízió adása egy időre megszakadt.

A hétfő hajnali légicsapás egy nappal azután történt, hogy a Kadhafi-erők a hét végén rakéták és gránátlövedékek áradatát zúdították a kormányellenes felkelők kezén lévő Miszráta városára.

A kormányerők hétfőn ismét hevesen támadták Miszrátát. Szemtanúk szerint a hadsereg rakétákkal lőtt lakónegyedeket, a támadásokban legkevesebb 30 ember életét vesztette, és mintegy 60-an megsebesültek – mondta el az egyik ellenzéki rádióadó munkatársa az al-Arabíja arab hírtelevíziónak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.