Franciaország fontolgatja a schengeni rendszer felfüggesztését

A francia kormány a schengeni rendszerrel kapcsolatos kötelezettségei felfüggesztését fontolgatja a tunéziai és a líbiai bevándorlók Olaszországon keresztül haladó áradata miatt – közölte pénteken a francia elnöki hivatalhoz közel álló forrás.

Úgy fogalmazott, Párizs szemében úgy tűnik, hogy fontolóra kell venni egy olyan mechanizmus kialakítását, amely – ha tartós “üzemzavar” alakul ki az Európai Unió külső határainak valamelyikén – lehetővé tenné a kötelezettségek átmeneti felfüggesztését az üzemzavar időszakára. A schengeni övezet tagországai között nincs határellenőrzés.

A bevándorlás kérdésköre az egyik legkényesebb téma, amely várhatóan napirendre kerül a jövő kedden Rómában tartandó olasz-francia csúcstalálkozón, Silvio Berlusconi olasz kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök tárgyalásain.

Franciaország múlt vasárnap magára vonta az olaszok haragját azzal, hogy aznap Olaszországból érkező vonatjáratokat törölt, megakadályozandó annak a vonatnak a belépését Franciaországba, amelyen tunéziai migránsok és politikai aktivisták tiltakoztak Párizs bevándorlási politikája ellen. “Minden járatot törölt (a dél-franciaországi) Alpes-Maritimes megye prefektúrája további intézkedésig” – közölte a francia vasúttársaság (SNCF) egyik kalauza az olasz határváros, Ventimiglia pályaudvarán.

Párizst viszont az bosszantja, hogy Olaszország úgy döntött, fél évig érvényes tartózkodási engedélyt ad az olasz partokra január eleje és április 5. között érkezett, több mint 20 ezer tunéziainak, hogy csatlakozhassanak Franciaországban és más európai uniós országokban élő “barátaikhoz és rokonaikhoz”.

Claude Guéant francia belügyminiszter hétfőn emlékeztetett: a schengeni szerződés értelmében az az ország kezeli a bevándorlók helyzetét, amelybe először beutaztak. Hangsúlyozta, hogy azoknak a külföldi állampolgároknak, akiknek Olaszország ideiglenes tartózkodási engedélyt ad, meg kell mutatniuk, hogy rendelkeznek a második országban való tartózkodáshoz és a hazautazáshoz szükséges pénzzel. Ezen összeg hiányában a francia hatóságok visszafordítják őket Olaszországba, ahova először utaztak be – tette hozzá.

A schengeni előírások értelmében a migránsoknak tervezett tartózkodásuk idejére napi 62 euróval kell rendelkezniük. Ha elhelyezésükről gondoskodik valaki, akkor elegendő 31 euró is. Ellenkező esetben a schengeni rendszernek abba az országába kell visszaküldeni őket, ahová először tették be a lábukat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.