136 karátos gyémántot találtak Jakutföldön

Különlegesen hatalmas, 136,35 karátos gyémántot találtak egy jakutföldi bányában, a kő mérete 33x23x17 milliméter.

A hivatalos közlés szerint az ilyen leletek rendkívül ritkák: tavaly a legnagyobb Jakutföldön kibányászott gyémánt nem egész 100 karátos volt – mondta el az Interfax hírügynökségnek a bánya szóvivője csütörtökön. Hozzátette: a kristály egészen egyedi formájában és színében is, mivel mézbarna, emellett teljesen tiszta. A gyémántot elsősorban felértékelik, aztán további sorsáról a tulajdonos Alrosa konszern dönt, amely a világ gyémánttermelésének 20 százalékát adja.

A szóvivő szerint az ilyen méretű gyémántoknak nevet szoktak adni. A most találthoz hasonló méretűt őriznek például a párizsi Louvre-ban: a 136,75 karátos kő Régens néven ismert.

Jakutföldön az eddigi legnagyobb gyémántot a szovjet korszakban találták: a 332 karátos kristály a XXVI. Kongresszus nevet kapta. A Szovjetunió Kommunista Pártja XXVI. kongresszusát 1986. tavaszán tartották, amikor a párt főtitkára Mihail Gorbacsov volt.

Az Alrosa néhány éve a világ legnagyobb gyémántkitermelője tavaly 33,76 millió karátra növelte, idén a tervek szerint további 2 százalékkal 34,44 millióra bővíti kitermelését. A gyémánteladásból származó bevételei 2011-ben elérik a 3,53 milliárd dollárt, ami 3 százalékkal több az előző évinél.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.