Kuba új utakon: Búcsú a szovjet örökségtől

Döntő szakaszába érkezett hétfőn a Kubai Kommunista Párt VI. kongresszusa, mert a 997 küldött elfogadta a tanácskozás elé terjesztett gazdasági reformtervezet-csomagot.

A kongresszus elé terjesztett 311 javaslat lényege, hogy teret kap a magánszektor, kiszélesítik az állami vállalatok önállósága, az agrár-élelmiszeripari szektorban pedig alapos reformot hajtanak végre. Ezzel búcsút intenek a szovjet mintájú gazdaságpolitikának, és áttérjenek egy olyan irányvonalra, amely lehetővé teszi a piacgazdaság szabályainak bizonyos mértékű érvényesülését is a “szocializmus vívmányinak” a megőrzése mellett.

A pártkongresszusra még egy fontos feladat, a tisztújítás vár. Elemzők biztosra veszik, hogy az első titkári posztot Raúl Castro kapja meg, aki ezzel hivatalosan is bátyja, Fidel örökébe lép a párt élén. A jelenleg 84 éves Fidel Castro a párt megalapítása, 1965 óta a párt első titkára. A várományos, Raúl június 3-án tölti be nyolcvanadik életévét.

Megfigyelők szerint a nagy kérdés az, hogy kit választanak másodtitkárnak, vagyis a párt és következésképpen az ország második számú vezetőjének. A várakozások szerint ezt a fontos megbízatást a fiatal politikai nemzedék egyik képviselőjére bízzák. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.