Elkészült az emberi agy első átfogó géntérképe

Elkészült az emberi agy első átfogó genetikai térképe, 94 százalékos az emberek közti egyezés – jelentette be az Allen Agytudományi Intézet honlapján közzétett sajtóközleményében.

A négy év munkájának és a legfejlettebb elérhető technológiának köszönhető térkép nyilvános, a tudományos intézet elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá tette a kutatás és az oktatás számára a www.brain-map.org internetes címen.

Az Allen Human Brain Atlashoz (Az emberi agy Allen-féle atlasza) az intézet két felnőtt ember agyának biokémiáját jellemezte és térképezte fel eddig nem ismert részletességgel. Az adatok szerint az emberi agy meglepően nagy, 94 százalékos hasonlóságot mutat az egyes személyek között. Az elemzések azt is jelezték, hogy az összes emberi gén legalább 82 százaléka kifejeződik az agyban, bizonyítva hihetetlen összetettségét. A gének funkciójának megállapítása közelebb vihet az agyműködés és az idegrendszeri betegségek megértéséhez.

Az atlasz több mint 100 millió adatpontból nyert 1000 anatómiai helyet azonosít az emberi agyban. Az adatok az adott helyek génkifejeződésére és a lejátszódó biokémiai folyamatokra vonatkoznak. A térkép segítségével tanulmányozható az agy egyes területeinek működése, a traumák alatt lezajló folyamatok, valamint az, hogy miként hatnak az egyes terápiáknál alkalmazott gyógyszerek.

Az Allen Agytudományi Intézet 2006-ban fejezte be az egéragy feltérképezését, melynek eredményét szintén szabadon hozzáférhetővé tette a kutatók számára. Az adatbázis felhasználásával – az arra való hivatkozással – azóta ötszáznál több tudományos publikáció született.

Az emberi agy atlasza számos különböző típusú adatot integrál, például mágneses rezonanciás (MRI) és diffúziós tenzor képalkotásból (DTI) származókat, szövettani adatokat, valamint különböző technikákkal beszerzett genetikai információkat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.