Egy hónappal a tragédia után is kutatnak az eltűntek után Japánban – veszteséglista

Huszonkét ezer japán és 110 amerikai katona kutat ma az egy hónappal ezelőtti japán földrengés és szökőár áldozatai után. A keresésbe helyi lakosok is besegítenek.

Munkagépekkel, helikopterekkel és keresőkutyákkal kutatnak az áldozatuk után a szökőár által leginkább sújtott területeken, de nem lépnek be a károkat szenvedett fukusimai atomerőmű veszélyzónájába.

A katonák darukkal emelik meg a partra vetett, felborult hajókat, kiássák a homokból és az iszapból a gépkocsikat.
Hasonló kutatás volt már április elején is, akkor 70 áldozatra bukkantak. Muratani Norikazu, a védelmi minisztérium szóvivője ezzel kapcsolatosan azt mondta, hogy egy hónappal a földrengés után még mindig sok az eltűnt, s a tárca mindent megtesz felkutatásuk érdekében.

Az áldozatok és az eltűntek száma több mint 27 ezer
A japán rendőrség legfrissebb, vasárnap közzétett adatai szerint a március 11-i földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak és eltűntjeink a száma 27 794-re nőtt, s közülük 14 809-enk vannak az eltűntek listáján. A hatóságok előzetes becslése szerint a károk valószínűleg meghaladják a 308 milliárd dollárt, és ehhez jön még a fukusimai baleset okozta 133 milliárdos kárösszeg.

Több ezren váltak hajléktalanná
Kan Naoto japán miniszterelnök vasárnap ellátogatott a 163 ezer fős Isinomaki tengerparti városba, amely egyike a szökőár által leginkább sújtott japán településeknek. Kan fogadkozott, hogy a kormány mindent tőle telhetőt megtesz a bajba jutottak megsegítéséért. “Támogatni fogjuk önöket, hogy folytathassák a halászatot” – mondta a miniszterelnök.

A város polgármestere szerint sürgősen ideiglenes otthonokat kell építeni a város 17 ezer lakosa számára, akik földönfutóvá váltak, s jelenleg menedékszállásokon élnek. A városban 2600 ember halt meg, és 1800-at eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A kikötőben horgonyzó hajók is megsemmisültek, ami megbénította a város bevételeinek 40 százalékát adó halászati iparágat. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.