Rejtélyes új jelenség: Lehetséges új elemi részecske vagy természeti erő

Lehetséges új elemi részecskét vagy természeti erőt fedezhettek fel az amerikai Fermilab fizikusai, akik szerint az új jelenség kibővítheti az anyag tulajdonságaival kapcsolatos ismereteket.

A Chicago mellett működő Fermilab, amelyet 1967-ben alapítottak, nagyenergiájú részecskefizikára specializálódott. Legnagyobb gyorsítója, a Tevatron nevű gyorsítógyűrű 1983 óta működik, a tervek szerint ez év végén állítják le, mivel nem kap több támogatást.

A proton és antiproton ütköztetések során a Tevatronban néhány hét leforgása alatt már másodszor észleltek váratlan részecske kiáramlást. A feltételezések szerint az új részecske hasonlatos az úgynevezett W és Z-bozonokhoz. Utóbbiak a gyenge kölcsönhatás közvetítőrészecskéi. A gyenge nukleáris erőket közvetítik, ahhoz hasonlóan, ahogy a fotonok közvetítik az elektromágneseseket. A W-bozon szerepet játszik a radioaktív bomlásokban is. A szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek, rámutatva a további vizsgálatok szükségességére, hogy megfejtsék a jelenség valódi természetét.

“Valamiféle új erő lehet a természet általunk ismert erőin túl” – hangsúlyozta Giovanni Punzi, a Fermilab nemzetközi kutatócsapatának fizikusa. Hozzátette: amennyiben beigazolódik a feltételezés, a kölcsönhatások teljesen új világa nyílik meg a fizikusok előtt. Bár a rejtélyes új jelenségről még keveset lehet tudni, a szakértők egyetértenek abban, hogy ez nem az “isteni” részecske, a hipotetikus Higgs-bozon, amelynek a feltételezések szerint a többi részecske “köszönheti” a tömegét.

Giovanni Punzi kifejtette, az új jelenség másként viselkedik, mint a Higgs-bozon, amely a feltételezések szerint nehéz kvarkokra bomlana. A most felfedezett jelenség viszont “normális” kvarkokká alakul. “Egészen mások a jellemzői” – fogalmazott. Nigel Lockyer, a kanadai nemzeti részecskefizikai és nukleáris laboratórium, a TRIUMF igazgatója érdekesnek nevezte az új jelenséget, hozzátéve, hogy még korai bármit is biztosra mondani a Fermilab felfedezésével kapcsolatban.

“Egyrészt valami váratlan dologgal állunk szemben, másrészt több alternatív magyarázatot is fel lehetne sorolni” – hangsúlyozta Nigel Lockyer, hozzátéve, hogy személyes meggyőződése szerint a tudósok “valamilyen mély dolgok megismeréséhez” közelednek. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.