Erős földrengés Japán északkeleti részén, cunamiriadó

7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét csütörtökön, a japán hatóságok szökőárriadót hirdettek, de a fukusimai atomerőműben nem keletkezett további kár. A cunamiriadót később lefújták.

Az újabb rengés csaknem egy hónappal azután történt, hogy március 11-én a távol-keleti szigetország történetének legerősebb, 9-es fokozatú földmozgását regisztrálták, amely pusztító erejű tengeri szökőárt váltott ki. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a mostani volt a legerősebb utórengés a március 11-i természeti csapás óta.

Az NHK japán televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a földmozgás következtében hét ember megsérült, közülük ketten súlyosan. Mijagiból, illetve a szomszédos Aomori, Ivata és Akita kormányzóságokból áramkimaradásokat jelentettek. A Mijagi kormányzóságbeli Szendai városában a Jiji japán hírügynökség szerint öt helyen tűz ütött ki, tizenhárom helyen pedig gázszivárgást észleltek (vélhetően a gázvezetékrendszer megrongálódása miatt).

A japán hatóságok szerint a csütörtöki rengés központja Mijagi kormányzóság partjai előtt, a tengerfenék alatt negyven kilométerrel volt. A földmozgást a kormányzóságtól 400 kilométerre délre fekvő Tokióban is érezni lehetett: itt több tucat másodpercen át mozogtak az épületek. A rengés erejét az első jelentések 7,4-es fokozatúra tették. A CNN amerikai hírtelevízió szerint az amerikai földtani intézet később 7,1-esre csökkentette a földmozgás becsült erejét.

A japán meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy egy-két méteres szökőár lehetséges. Mijagi kormányzóságban felszólították az óceán partján élő lakosokat, hogy húzódjanak magasabban fekvő helyekre. A rengés után egy órával azonban tengeri szökőárnak semmi jelét nem lehetett tapasztalni, a földmozgás után másfél órával pedig le is fújták a cunamiriadót.

Az NHK japán televízió szerint a csütörtöki földmozgás nem rongálta tovább a fukusimai atomerőművet, nem észleltek újabb üzemzavart. Az itt dolgozókat mindenesetre elővigyázatosságból evakuálták.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.