Bukásra áll a történelemoktatás Nagy-Britanniában

A múlt ködébe tűnik a történelemtudás  Nagy-Britanniában,  a tantárgy oktatása egyre szegényesebb – mutatnak rá  immár  a brit kormány tanfelügyelői is. Európában Nagy-Britannia a  sereghajtó a történelem oktatásában: csak 13 éves korig  kötelező  tanulni a tantárgyat (másutt legalább a 15-16.  életévig).

Brit földön  ráadásul mindössze két esztendőn  át. Ennek aztán az a végeredménye,  hogy egyfajta “korrohanó”  gyorstalpaló lett a történelemoktatás, és a  diákok jó  része alig tud többet történelemből, mint beszélni egy  keveset  VIII. Henrikről és/vagy Hitlerről.

Nagy-Britanniában  az oktatás minőségéért felelős főhatóság  emberei elkezdték  kongatni a vészharangot. Aggasztónak mondják, hogy a  diákok  időrendben nem tudják elhelyezni az eseményeket, az egymásból  következéseket, összefüggéseket pedig végképp nem látják.  Megállapításaikra azután jutottak, hogy három éven át vizsgálgatták  166  általános és középiskola történelemoktatását. Akadt  olyan általános  iskola, mely az ókori Egyiptomból és Rómából  egyenesen a Tudorok  Angliájába szökkent, ami évezredes “időugrás”.  Hasonló bakugrásoktól  foghíjas a tananyag jó pár középiskolában  is – olvasható a The Daily  Telegraph brit napilapban.

A  tanfelügyelők szerint a fő baj, hogy “epizódszerű” az oktatás,  a  tanulónak nincs általános rálátása a történelemre. További  súlyos gond,  hogy azok a diákok, akiket érdekel a tárgy és  szeretnék tanulását  egyetemen folytatni, nem kapnak megfelelő  felkészítést.

Nagy-Britanniában 2010-ben  már 102 középiskolából nem választotta  egyetlen diák sem  alapérettségi tantárgyának a történelmet. Egy évvel  korábban  77 ilyen iskola akadt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.