Líbia: Kadhafi erői Zentent támadják

Nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők kedden Zenten városát – jelentette az al-Dzsazíra tv. További részleteket egyelőre nem közölt a katari hírtelevízió.

Hírügynökségi jelentés szerint a lakók már elmenekültek a belvárosból, a környező hegyek barlangjaiban keresve menedéket a harcok elől. A Kadhafi-erők tüzérséggel lövik a lázadók kezén lévő nyugati Miszráta városát helyiek elmondása szerint, és az áldozatok között volt négy gyermek is, akik egy autóban utaztak, amit találat ért.

“A helyzet nagyon rossz. Reggel harckocsik kezdték lőni a várost” – mondta telefonon egy helyi lakos, hozzátéve, hogy orvlövészek is részt vesznek a műveletben.

Ugyancsak helyi beszámoló szerint a hétfői harcok halálos áldozatainak száma elérte a negyvenet Miszrátában. Hétfőn egyébként az al-Arabíja arab hírtévé líbiai kormányforrások állítására hivatkozva azt jelentette, hogy a Kadhafihoz hű katonaság visszafoglalta a várost. A kormány szóvivője azt is mondta a televíziónak, hogy még folyik a “terrorista elemek” felkutatása.

A líbiai harcok elől ezrek menekülnek az ország keleti részébe, s ott házakban, iskolákban, egyetemi épületekben találnak szállást – közölte kedden Genfben Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Egyiptomba érkezett menekültek elmondása alapján. Akik a határt átlépik Egyiptom felé, attól félnek, hogy Kelet-Líbiában kiújulnak a harcok.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.