Kadhafi erői bevonultak Misztráta központjába – Tankokkal lövik a lázadókat

Helyi lakosok beszámolója szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető erői harckocsikkal bevonultak a lázadók kezén lévő Miszráta központjába, és tűzharcban sok ember meghalt.

“Eddig két embert lőttek le orvlövészek, akik még mindig a tetőkön vannak. Nagyon nehéz lesz kijutni innen – mondta egy lakos a Reuters hírügynökségnek. A kikötőt pedig hajók veszik körül, akadályozva a segély bejutását a városba.” “Harc folyik a lázadók és Kadhafi erői között. A tankjaik Miszráta központjában vannak” – közölte a hírügynökséggel a lázadók egyik szóvivője, aki szerint “olyan sok az áldozat, hogy össze sem tudjuk számolni őket”.

A Nyugat által szombaton Líbia ellen indított légicsapások halálos áldozatainak száma eléri a 64-et – közölte vasárnap egy líbiai egészségügyi tisztségviselő. Az állami televízió korábban azt jelentette, hogy a nyugati légicsapásokban 48-an haltak meg, és 150-en sebesültek meg. “Sokan belehaltak sebesüléseikbe, ezért növekedett meg a szám ” – mondta az illetékes, aki név nélkül nyilatkozott.

A kormány arról adott tájékoztatást, hogy öt várost, Tripolit, Szirtet, Bengázit, Miszrátát és Zuvarát ért támadás a nyugati katonai koalíció repülőgépeiről, hadihajóiról és tengeralattjáróiról. Az állami televízió szerint az áldozatok többsége polgári személy. A fővárosban találat ért több olajtartályt is.

Miszrátai lakosok beszámolója szerint a nyugati harci gépek a várostól 7 kilométerre fekvő légi támaszpontot támadták, ahol a kormányerők vetették meg lábukat. Cáfolták az állami televízió azon jelentését, hogy a vadászgépek polgári célpontokat és üzemanyag-tározókat támadtak meg a városban.

Összehívják a az Arab Liga rendkívüli ülését
Bírálta az Arab Liga főtitkára vasárnap a nemzetközi koalíció Líbia elleni légitámadásait, úgy vélve, hogy azok eltérnek az eredeti céltól.”Ami Líbiában történik, eltér a repüléstilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása – mondta Amr Músza főtitkár Kairóban újságíróknak. – Kezdettől fogva azt kértük, hogy legyen egy repüléstilalmi övezet a líbiai civilek védelmére s minden további fejlemény vagy intézkedés megelőzésére.”

Hozzátette, hogy összehívja a liga rendkívüli ülését az arab világ és elsősorban a líbiai helyzet megvitatására. “Jelenleg konzultálunk egy olyan tanácskozás összehívásáról, amelyen áttekintünk minden arab eseményt.”

Az amerikaiak mértek légicsapást hajnalban
Amerikai repülőgépek mértek légicsapást vasárnap hajnalban líbiai célpontokra – jelentette be egy katonai szóvivő.

Az összesen 19 bevetett repülőgép fő célpontjai az ellenség repülőterei és azok légvédelmi rendszerei voltak. A bevetésben részt vett három B2-es lopakodó típusú gép is – mondta, hozzátéve, hogy egyetlen támadót sem ért találat az ellenség részéről. Az akciót a légierő és a tengerészgyalogság légiereje közösen hajtotta végre – mondta el a Stuttgartban berendezkedett amerikai Afrika Parancsnokság szóvivője. A 22 kiválasztott célpontból húszat eltaláltak, kettő esetében még folyik az elemzés. E célpontok Tripoli, Miszráta és Szirt városok közelében voltak – mondta James Stockman.

Hajnali légitámadásról számoltak be Bengázi lakosai is, de ők francia vadászgépekről beszéltek, és azt mondták, hogy a bombázás mintegy két órán át tartott. Helyszíne a várostól 35 kilométerre nyugatra volt, ahol most több tucat kiégett, szétroncsolódott tank, ágyú, rakétavető és egyenruhás emberi holttest hever. Néhány hulla teljesen elégett, másoknak a fején látszanak lőtt sebek – jelentette a francia hírügynökség al-Vajfíja településről.

A Bengáziból odavezető út zsúfolva van járművekkel, mert nagyon sokan akarják látni a helyet, ahol Kadhafi emberei vereséget szenvedtek. A harctéren még füstoszlopok emelkednek a levegőbe. Öt kilométerrel nyugatabbra a kormányerők jelei látszanak, de nem tesznek semmit. Bengáziba visszatért a nyugalom – írta a tudósító

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.