Támadás Líbia ellen: megkezdődött az Odyssey Dawn (Odüsszeia Hajnal) kódnevű művelet

Öt országból – az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Kanadából és Olaszországból – álló koalíció támadást indított Líbia ellen, hogy megbénítsa az arab ország légvédelmi rendszerét – közölte szombat este az amerikai védelmi minisztérium.

A légicsapásokkal megkezdődött a líbiai repüléstilalmi övezet létrehozását célzó Odyssey Dawn kódnevű művelet, amelyre az ENSZ adott felhatalmazást az észak-afrikai arab országban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és a kormányellenes lázadók között kirobbant harcok miatt, a polgári lakosság védelme érdekében.

A Pentagon egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, hogy a légicsapások elsődleges célpontjai a líbiai főváros, Tripoli, valamint Miszráta körüli légvédelmi ütegek. Mindkét város a líbiai tengerparton fekszik.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint az amerikai haditengerészet Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket lőtt ki. A Földközi-tengeren jelenleg két amerikai romboló, a Stout és a Barry, valamint három amerikai tengeralattjáró tartózkodik a líbiai partok közelében, mindegyiket felszerelték ilyen robotrepülőgépekkel.

A líbiai állami televízió szombat este azt állította, hogy az általa “keresztes ellenségeknek” nevezett nyugati szövetségesek polgári célpontokat bombáznak Tripoliban. Független források ezt nem erősítették meg.

David Cameron brit miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a brit fegyveres erők “akcióba lendültek” Líbia fölött, s úgy vélte, hogy az ENSZ-felhatalmazás alapján zajló hadműveletek “szükségesek, törvényesek és helyesek”.

Helyszíni beszámoló szerint líbiaiak ezrei gyűltek össze szombaton Kadhafi tripoli rezidenciájánál, hogy élő pajzsot alkossanak a légicsapások elleni védekezésül.

A szombati esti rakétacsapások előtt, a nap folyamán a francia légierő már megkezdte a hadműveleteket, s egy francia harci repülőgép közép-európai idő szerint 17.45 körül megsemmisítette az első líbiai célpontot is, egy katonai járművet. A francia harci repülőgépek eddig összesen négy légicsapást hajtottak végre Líbiában Moammer Kadhafi erői ellen, amelyek során “több katonai járművet” megsemmisítettek – közölték szombat este Párizsban katonai források. A vezérkar szerint a katonai műveletek az éjszaka folyamán is folytatódnak.

A francia külügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: a következő órákban az amerikaiak is “teljesen” csatlakoznak a katonai akcióhoz.

“Ami az amerikaiakat illeti, ők is teljesen részt fognak venni az akcióban, mindenki meglátja, néhány órán belül … Ez a nemzetközi közösség akciója” – hangsúlyozta Alain Juppé, emlékeztetve arra, hogy mások mellett Katar és az Egyesült Arab Emírségek is elkötelezte magát a hadműveletekben való részvételben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.