Szijjártó: a TB-szabályok változásával nem járnak rosszabbul a kismamák

Nem járnak rosszabbul a veszélyeztetett terhes nők a táppénzrendszer megváltoztatásával – mondta a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter közölte: a szerdán elfogadott, a táppénz folyósításával kapcsolatos változtatások célja az volt, hogy a táppénzcsalások mértékét jelentősen visszaszorítsák.
Ezzel párhuzamosan azonban több olyan téves értelmezés jelent meg a sajtóban, amely szerint a veszélyeztetett terhes nők esetében a változtatás negatív következményekkel jár, holott ez nem igaz – mondta a szóvivő.

Kifejtette: a bruttó 290 ezer forint alatt kereső veszélyeztetett terhes nők a táppénzzel még jobban is járnak, mint a korábbi rendszerben a betegszabadsággal, hiszen a táppénz után nem kell járulékot fizetni.

Azok pedig – folytatta -, akik bruttó 290 ezer forintnál többet keresnek, az arányos, minden idők legalacsonyabb kulcsával dolgozó, és a gyermeknevelés költségeit elismerő adórendszer miatt járnak szintén jobban. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, az állam már a magzat esetében is elismeri a kereset egy részét úgy, mint amire nem vethet ki adót. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a gazdasági rendszert összességében kell értelmezni, adó- és táppénzrendszerrel együtt. E kettő “folyományaként” a veszélyeztetett terhes nők nem járnak rosszabbul a táppénzszabályok megváltoztatásával – mondta a kormányfő szóvivője.

A szabály részletei
Az Országgyűlés szerdán felére csökkentette a táppénz napi összegének lehetséges maximumát, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Változás az is, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.