Csütörtöki frakcióülésén dönt a Fidesz-KDNP az alkotmány szövegéről

Csütörtöki ülésén dönt a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja a frakciószövetség alkotmányszövegező bizottsága által előterjesztett alaptörvényszövegről, amelyet a két frakcióvezető személyesen jövő hétfőn, március 14-én terjeszt az Országgyűlés elé.

Ezt Lázár János, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, miután a Fidesz-KDNP délelőtti frakcióülésén az alkotmányozás volt a fő téma. A zárt tanácskozáson tájékoztatást adott Orbán Viktor miniszterelnök, Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának elnöke és Salamon László, a testület kereszténydemokrata tagja.

A Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatát várhatóan mind a 263 kormánypárti képviselő aláírja majd.

A frakcióvezető a tájékoztatón hangsúlyozta: javaslatuk benyújtásával nem zárul le a szövegpontosítás lehetősége, hiszen például a nemzeti konzultáció keretében visszaérkező válaszlevelek alapján még lehetnek módosítások. Ezeket nem a kormány, hanem vagy a nemzeti konzultációs testület tagjai, vagy a bizottságok nyújthatják majd be – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a válaszlevelek feldolgozása folyamatos.

Az Alkotmánybíróság (Ab) jogkörét érintő felvetésre azt mondta: az általa ősszel előterjesztett, az Ab hatáskörével kapcsolatos alkotmánymódosítás miatt szerinte nem lenne túl szerencsés, ha nyilatkozna ebben a kérdésben, de úgy látja, a frakcióban sokan megfontolásra érdemesnek tartják az általa korábban benyújtott variációt.

Az új alkotmány parlamenti zárószavazása várhatóan április 18-án lesz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.