Líbia, Ben-Dzsavád: Összecsapások és halottak

Ketten meghaltak és mintegy harmincan megsebesültek vasárnap felkelők és kormányerők összecsapásaiban a líbiai Ben-Dzsavád külvárosában, Szirttől mintegy száz kilométerrel keletre – közölték orvosi forrásból.

A felkelők közben bejelentették, hogy visszavonultak a városból Rász-el-Unúfba. “Rász-el-Unúf lesz a védelmi vonalunk” – mondta egyikük. “Nehézfegyverekkel támadtak bennünket” – mondta egy másik, fiatal lázadó, hozzátéve, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető erői sokkal jobban fel vannak fegyverezve.

Nehézfegyverekkel lőtték a Kadhafi-erők a lázadók kezén lévő Miszráta belvárosát is. Rász-el-Unúf olajterminálját hatalmas robbanás rázta meg vasárnap, majd légvédelmi lövések hallatszottak – jelentette a helyszínről az AFP tudósítója. A detonáció oka egyelőre nem ismeretes.

Az egyik lázadóparancsnok, Basír Abdul-Gádir ezredes Kelet-Líbiában azt közölte egy sajtóértekezleten, hogy erői nyugat felé nyomulnak, jelenleg ellenőrzésük alatt tartják en-Naufalíját, és biztosra vette, hogy a még nyugatabbra fekvő Szirtben – Kadhafi szülőhelyén – támogatásra lelnek majd. Az ezredes szerint mintegy 8 ezer lázadó fegyveres van Rász-el-Unúf és en-Naufalíja között, Kadhafi csapatai pedig erősítést küldenek Szirtbe.

Tripoliban közben Kadhafi több ezer támogatója özönlött az utcákra, zászlókat lengetve, és a levegőbe lövöldözve. Hajnalban a főváros erős gépfegyverropogásra ébredt, és a lakosság nem tudta annak eredetét. A hatóságok később azt közölték, hogy üdvlövések voltak a televízió hírére, miszerint a kormányerők visszafoglalták Rász-el-Unúfot és Miszrátát – amit az ellenzék mindkét városban cáfolt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.