Reformtervek: cél az államadósság csökkentése 65–70 százalékkal 2014-re

A Széll Kálmán Terv célja, hogy csökkentse az államadósságot, megakadályozza annak újratermelődését és lendületbe hozza a gazdaságot – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Kifejtette: ehhez nem megszorításokra, hanem szerkezeti átalakításokra van szükség, amelyek sorát – az államigazgatás átalakításával, a munkaközpontú adórendszer megteremtésével és az Új Széchenyi Terv elindításával – a kormány megkezdte. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte:a kormány 2014 végére a bruttó hazai termék 65-70 százalékára tervezi csökkenteni az államadósságot. Jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban 900 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyenlegét a reform – jelentette ki.

2011 április elsejétől kezdik meg a konzultációkat egy új gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakításáról, majd megalkotják az ehhez szükséges jogszabályokat, és 2011 július elsejétől életbe lép az új rendszer – mondta Navracsics Tibor. Hangsúlyozta: a kormány emellett 298 milliárd forintot kíván fordítani az egészségügy korszerűsítésére az Új Széchenyi Terv keretében.

A további intézkedések a rezsiköltségeket, a közbeszerzést, a közmunkaprogramot, a rokkanttá nyilvánítás és a korengedményes nyugdíjak rendszerét érintik, ezek részleteit, szabályozását ugyancsak 2011 július elsejéig alakítják ki. Ugyaneddig az időpontig átalakítják a közszolgálati életpálya modellt, a táppénz-folyósítás szabályait.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta: minden olyan intézkedést meghoznak, ami segíti elérni a célt, hogy 2014 végére a bruttó hazai termék 65-70 százalékára csökkentsék az államadósságot. A kormány tervei szerint az államadósság csökkentése együtt jár majd a költségvetési hiány csökkentésével: idén 2,9, 2012-ben 2,5, 2013-ban 2,2, 2014-ben pedig 1,9 százalék lehet a GDP arányos költségvetési hiány.

A kabinet rögzíti azt is, hogy az új alkotmány olyan passzusokat is tartalmaz majd, amelyek megakadályozzák az ország újabb eladósodását.

Magyarország pazarló módon, elviselhetetlenül sokat költ – mondta Matolcsy György. A tervezett intézkedések között említette, hogy a foglalkoztatás terén segély helyett munkát szeretnének kínálni, továbbá csökkentenék a rokkantnyugdíjasok arányát, és közmunkát ajánlanának nekik. Emellett fordulatot sürgetett az oktatás területén is, Magyarország ugyanis nagyon lemaradt a természettudományi és a mérnökképzésben.

A Széll Kálmán Terv szerint a 2013-2014-es időszakra már fenntartható költségvetés döntő mértékben az állami kiadások pazarló jellegének visszaszorításából ered, egy része azonban olyan döntések révén teszi lehetővé az államadósság csökkentését, amelyek új bevételt hoznak, illetve az eddig számított költségvetési bevételekhez képest jelentenek többletbevételt.

Az ország újjászervezése magasabb gazdasági növekedésben, bővülő foglalkoztatásban, javuló versenyképességben és középtávon fenntartható pénzügyi egyensúlyban jelenik meg.

A terv szerint jövőre még a 2010-2011-es bankadót szedik be, ez 90 milliárd forinttal segíti az államadósság csökkentést. A Széll Kálmán Terv szerint 2013-2014-ben még nem csökken 19 százalékról 10 százalékra a társasági adó általános szintje, de 500 millió forint nyereségig megmarad a 10 százalékos adómérték. Ez 120 milliárd forinttal segíti az államadósság-csökkentés programját.

A költségvetés bevételei közé a bankadót “három évre, teljes összegben érdemes beszámítani”, ennek összege 180 milliárd forint – mondta Matolcsy György. Hangsúlyozta: a költségvetés “egyszeri, különleges” bevételeit – így a bankadót is – az államadósság csökkentésére fordítja az ország. Matolcsy György hozzátette: az elektronikus úthasználati díjból befolyó bevételeket is egy államadósság-csökkentő alapba helyezik.

A miniszter jelezte azt is, hogy 2013-2014-ben még nem csökkentik 19-ről 10 százalékra a társasági adó általános szintjét, miközben 500 millió forint nyereségig megmarad a 10 százalékos adókulcs. A társasági adóból származó bevételt is államadósság-csökkentésre fordítja a kormány – fűzte hozzá.

Az államháztartás bevételét növelő három tételt egy 2012. január elsejétől létrehozott Államadósság-csökkentő Alapba helyezik, amely így 2012-ben 90 milliárd forint, 2013-2014-ben 220-220 milliárd forint többletbevétellel kalkulálhat és mindkét évben a befolyt összegekkel csökkenti Magyarország államadósságát.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel megalapozható egy 4-6 százalék közötti gazdasági növekedés. Matolcsy György kedden a Széll Kálmán Terv budapesti ismertetésén azt mondta: az intézkedések az államadósság-csökkentés révén beállítják az ország potenciális növekedési ütemét.

“Ne gondoljuk, hogy egy százalék körüli a növekedési képességünk” – hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország a két említett tervvel és egyéb lépésekkel képes legalább négy és hat százalék közötti gazdasági növekedést felmutatni, és ez alapoz meg egy 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.