Az MSZP szerint “bulvár közgazdasági előadást” lehetett hallani

A szocialista párt a kormány keddi bejelentéseinek pozitívumaként érkeli, hogy rájöttek a strukturális reform és a költségvetési hiány csökkentésének szükségességére, ugyanakkor az MSZP hiányolja a konkrét lépések megnevezését. Mesterházy Attila arra számít, hogy a bejelentések megszorításokban és adóemelésekben öltenek majd testet. A nemzetgazdasági miniszter és a közigazgatási tárcavezető keddi, a Széll Kálmán Tervről szóló bejelentéseit követően az MSZP elnöke újságírók előtt azt mondta, hogy most is csak egy “bulvár közgazdasági előadást” lehetett hallani, konkrétumok nélkül.

Mesterházy Attila ugyanakkor pozitívan értékelte a strukturális reform és a költségvetési hiány lefaragásának igényét a kormányzat részéről. Hangsúlyozta, hogy az előző szocialista kormányok is ezt az utat választották. “Az előző 20 évben felgyülemlett strukturális problémákat próbálta az előző kormány is kezelni” – tette hozzá.

Mesterházy Attila azt mondta, hogy ha a mostani kormányzat ilyen irányba haladna tovább, az egészen biztosan jót tenne az országnak. A gond szerinte az, hogy nem derült ki a bejelentésekből: a kormányzat konkrétan mit szándékozik tenni.

A szocialisták elnöke egészen biztos abban, hogy a “most még ki nem bontott Orbán-csomag” megszorító és adóemelési csomag lesz. “Hiszen a hét említett terület közül legalább hat az emberek zsebét fogják érinteni és az adóemelések is nehezíteni fogják az emberek sorsát” – fűzte hozzá.

Mesterházy Attila az eddigi bejelentések alapján egyértelműen megszorítást és adóemelést lát a következő lépések között. Azt is mondta: semmiféle strukturális reformelképzelést nem lehetett kihámozni az elhangzottakból. Véleménye szerint baj, hogy a kormányzat az eddigi rossz gazdaságpolitika árát is az adófizetőkkel akarja megfizettetni.

Elhangzott az is, a szocialisták a maguk részéről partnerek lennének abban, hogy valós strukturális reformokat hajtsanak végre, de ehhez látni kellene a konkrét terveket. “Ha a kormány a valós strukturális reformokra határozza el magát, akkor mi ehhez partnerek leszünk” – mondta Mesterházy Attila.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.