Líbia: Katonai tanácsot alakítottak Bengáziban

A líbiai felkelők kedden bejelentették, hogy a keleti Bengáziban katonai tanácsot alakítottak, s a testület várhatóan a leendő líbiai hadsereg magja lesz. Szalva Bugaigi ügyvéd, a felkelés egyik vezetője közölte, a bizottság az éjszaka alakult meg, hatáskörét kiterjesztik a Kadhafi-ellenes erők kezén lévő városokra. A bizottság összetételét még nem határozták meg teljes egészében. Fathi Tirbil, egy másik neves líbiai ügyvéd azt hangoztatta, hogy az átállt tisztek közül elsősorban azokat veszik be a testületbe, akik kezdettől fogva kiálltak a forradalom ügye mellett. A felkelés tizenötödik napján Kadhafi erőinek a fennhatósága gyakorlatilag már csak a fővárosára és környékére terjed ki.

Az viszont biztos, hogy nem lesz tagja Abdel-Fattáh Júnisz tábornok, Moammer Kadhafi egykori minisztere, aki átállt a felkelők oldalára.

Bugaigi beszámolója szerint a felkelők oldalára állt tisztek között vita van arról, hogy megindítsák-e a Tripoli felszabadítását célzó műveletet. Ahmed Katrani tábornok ellenzi ezt a tervet. Érvelése szerint a fővárost túszul ejtették. Kapcsolatba léptek az ott lévő felkelőkkel, akik kérték, hogy az ország más részeit ellenőrző felkelők ne tegyenek semmit, mert ők maguk is boldogulnak.

A Tripolitól 50 kilométerre nyugatra lévő az-Závija védői az éjszaka visszaverték a kormányerők támadását. Ezt követően népünnepély kezdődött a városban. Szemtanúk szerint a Kadhafihoz hű erők hat órán tartó elkeseredett küzdelmet vívtak a város visszavételéért.

A közelben lévő tunéziai-líbiai határvidékről eközben olyan beszámolók érkeztek, hogy Kadhafi erői ismét megjelentek a határon, miután vasárnap és hétfőn távoztak onnan. Szemtanúk gyalogos katonákat láttak és két terepjárót is, de páncélosok nem jelentek meg a térségben.

Bengáziban dolgozó orvosok súlyos sebesülteket igyekeznek kimenekíteni külföldre a városból, amelynek kórházaiban több mint ezer sebesültet ápolnak. Rohamtempóban végeznek el műtéteket, csak kedden 85 százalékkal több operációt vittek végbe mint egy átlagos napon, de hozzávetőleg száz beteg olyan sebészi beavatkozásra szorul, amely csak külföldön lehetséges – mutatott rá az egyik városi közegészségügyi vezető.

Mint közölte: kórházi adatok alapján nem lehet megállapítani, hogy hányan haltak meg a zavargásokban, mert sok holttestet Kadhafi-hű erők szállítottak el, míg más tetemeket a családtagok temettek el, anélkül, hogy erről bejelentést tettek volna a hatóságoknál.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.