Új-zéland: Nincs magyar áldozata a földrengésnek

Az eddigi információk szerint nincs magyar áldozata az új-zélandi Christchurchben két napja bekövetkezett nagy erejű földrengésnek – mondta el az MTI-nek telefonon Szentirmay Klára wellingtoni tiszteletbeli főkonzul helyi idő szerint csütörtök reggel. A hivatalos adatok szerint kilencvennyolc halálos áldozata van földrengésnek; és 226 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. Christchurchben nagy erőkkel folyik a mentés, de akadozik az áramellátás és a telefonszolgáltatás, ezért a helyi magyarok képviselőivel, az ottani tiszteletbeli konzullal és a Christchurchi Magyar Klub elnökével nem sikerült még beszélnie.

Családtagokon és másokon keresztül annyit tud, hogy a magyarok közül akit lehetett telefonon elértek, másokat személyesen látogattak meg. Többeknek közülük lakhatatlanná vált a lakása vagy háza, ezért máshol kellett meghúzódniuk.

A mentőalakulatok továbbra is túlélők után kutatnak a romok között az ország második legnagyobb városában, a 390 ezer lakosú Christchurchben, ahol rendkívül súlyos károkat okozott a 6,3-as erősségű földrengés.

Napról napra, óráról órára csökken az esélye annak, hogy túlélőket találnak a törmelékek alatt. Szerdán nem találtak egyet sem.

A kutatás különösen intenzív egy belvárosi épületnél, amelyben angol nyelviskola működött, és amelynek romjai nagyjából ötven embert – tanárt és diákot – temettek maguk alá.

A kínai állami tv jelentése szerint a nyelviskola 21 kínai diákja tűnt el. Az egyik kínai tanuló, egy fiatal nő fölhívta Kínában élő férjét a földrengés után. A japán kormány közölte: a nyelviskola 27 japán diákja és két fiatal dél-koreai is az eltűntek között van.

Amióta statisztikát vezetnek Új-Zélandon a földrengésekről, az 1931. februári rengés követelte a legtöbb halálos áldozatot; akkor 256-an haltak meg az Északi-szigetet sújtó katasztrófában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.