Kit válasszunk? – Polgármesterjelöltek Budaörsön 2024

(Budaörs, 2024. május 29. – Budaörsi Infó) 2024. májusában ismét megjelent a Budaörsi Infó Választási Különszáma, úgy ahogyan ez történt öt évvel ezelőtt is. Ennek a rendhagyó kezdeményezésnek az a célja, hogy a budaörsi választópolgárok számára feketén-fehéren megmutassa, hogy kik azok a jelöltek, akik közül 2024. május 9-én tudnak választani az önkormányzati választáson.

 

 

Választási Különszámunkban minden budaörsi képviselő-, illetve polgármesterjelölt lehetőséget kapott arra, hogy egyenlő feltételekkel bemutatkozzon. Egy rövid interjú keretén belül elmondhatták elképzeléseiket és terveiket a jövőre vonatkozólag. Minden jelölt élt ezzel a lehetőséggel.

Ezért a szolgáltatásért az interjúalanyoknak nem kellett fizetniük! Az országosan egyedülálló kiadvány megjelenését Budaörs Önkormányzata is támogatta. Aki szeretett volna, az még hirdethetett pluszban a kiadványban.

 

Választási Különszámunkban négy polgármesterjelölt és 51 képviselőjelölt bemutatkozását olvashatják.

 

 

valasztasi_kulonszam_2024

 

 

(A jelöltek közül a Mi Hazánk jelöltje nem élt a fotózás lehetőségével.)

 

 

polgármesterjelöltek

 

Wittinghoff Tamás – Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE) – polgármesterjelölt

 

 

wittinghofftamas2024_webre

 

Kérjük, néhány mondatban mutatkozzon be, mi az ami a legfontosabb, hogy tudjanak Önről a választók?

1991-ben választottak meg először, azaz 33 éve dolgozom a városért. A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szereztem diplomát, majd tervezőmérnökként dolgoztam. Ez a tapasztalat sokat segített a polgármesteri munkában. Három gyerekem van, akik már mindannyian fiatal felnőttek. Nagyon szeretem a zenét, sokat olvasok, szeretek barkácsolni.

 

Milyen elvek és irányvonalak mentén vezetné Budaörsöt, amennyiben elnyeri a polgármesteri széket?

Budaörs 2024-ben Magyarország legfejlettebb városa lett a KSH több mint 50 féle mutatószámát figyelembe véve. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy az itt élő emberek, az intézményeink és a nálunk megtelepedett cégek szinte minden területen maximálisan teljesítenek. Ehhez az önkormányzat csak a kereteket biztosítja, amelyek néhány kulcsszóval leírhatók: szabadság, autonómia, szolidaritás, kreativitás, együttműködés.

Ezeknek az alapelveknek a következetes alkalmazása a titka a sikernek. Természetesen ezek mentén folytatnám tovább.

 

Mi a véleménye az utóbbi években a budaörsieket leginkább érintő ügyekben?

Kis túlzással, de az utóbbi években azzal kellett a legtöbbet foglalkoznunk, hogy a kormányzat átgondolatlan és hibás lépéseinek következményeit elhárítsuk. A legsúlyosabb ezek közül a különböző címeken történő pénzelvonás, mint például a szolidaritási hozzájárulás, ami alapján pár esztendő alatt immár 23 milliárd forintot vettek el a helyi adóbevételeinkből. Államosították az iskoláinkat és a szemétszállítás, elvonták az építéshatósági jogköreinket, átszervezték az egészségügyet.

Nagyon sok pénzt kellett az állam helyett ezekre a területekre költenünk, hogy megőrizzük az eddig elért színvonalat.

 

Melyek azok a fő problémák, amelyek Ön szerint a leginkább megoldásra várnak Budaörsön, és hogyan szeretné őket megoldani, amennyiben megválasztják polgármesternek?

Rendkívül fontosnak tartom az egészségügyi ellátás minőségének megőrzését és javítását.

Legutóbb a 24 órás helyi ügyeleti rendszert kellett megmentenünk, de nagyon komoly forrásokkal támogatjuk az Egészségügyi Központot is, hogy az 5-6 legfontosabb területen egy hónap alá csökkentsük a várólistákat.

Emellett, mint minden agglomerációs településen, a legfontosabb kérdés a közlekedés, azon belül is, hogyan lehet gyorsan és kényelmesen bejutni a fővárosba. Ezt természetesen nem tudjuk egyedül megoldani, hiszen ehhez nagyon komoly állami beruházásokra lenne szükség a kötöttpályás közlekedés fejlesztésében. Fontos az is, hogy megtartsuk azt a kényes egyensúlyt, aminek lényege, hogy a város nyitott is maradjon, de ne váljon túlzsúfolttá sem.

 

Milyen fejlesztési lehetőségeket lát még Budaörsben? Hogyan tudna magasabb szintre lépni városunk a jövőben?

Azok a nagy szabad területeink jórészt elfogytak, amelyek óriási beruházásokat tennének lehetővé, ezért már csak olyan befektetőket várunk, akiknek nincsen nagy helyigényük, fejlett technológiákkal dolgoznak, nem szennyezik a környezetet és nagy hozzáadott érték jellemzi a működésüket. Ilyen vállalkozások megtelepedésével tudjuk tovább növelni a bevételeinket, amelyek megalapozhatják a további fejlesztéseket. Van még egy nagy összefüggő területünk, az úgynevezett Szilvás környéke, ahová egy új vasútállomást tervei is készülnek már.

A közlekedésbiztonságért és az átmenő forgalom gyorsítása érdekében is sokat tehetünk még. De ki kell építenünk a teljes kerékpárút-hálózatot és fontos lenne, hogy a színház és a művelődési ház nagyobb és modernebb épületet kapjon. Előbb-utóbb a belváros rehabilitációjához is hozzá kell látnunk.

Tovább kell bővítenünk a zöldterületeinket és minél jobban a megújuló energiaforrásokra támaszkodni. Mindezeket úgy, hogy figyelemmel legyünk a fenntartható fejlődés alapelveire.

 

Ha bármin változtathatna városunkban, mi lenne az?

Polgármesterként, a már összeszokott csapatommal, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület képviselőivel éppen azért szeretnénk folytatni a munkánkat, hogy folyamatosan változtassunk a városunkon. Hiába vagyunk az országban a legfejlettebbek, mindig van hová előrelépni. Legyen még zöldebb a város, kínáljunk több szórakozási lehetőséget a fiataloknak. Legyünk még szolidárisabbak, az eddigieknél is jobban figyeljünk az idősekre és a bármilyen területen segítségre szorulókra.

 

Miért szavazzanak Önre a budaörsiek?

A Budaörs Fejlődéséért Egyesület olyan jelölteket indított az önkormányzati választáson, akik a vezetésemmel a következő 5 évben is képesek lesznek energikusan továbbmenni azon az úton, amelyik az ország legfejlettebb városává tett minket.

 

 

 

Dr. Czuczor GergelyFidesz-KDNP – polgármesterjelölt

 

 

czuczorgergelyweb

 

Kérjük, néhány mondatban mutatkozzon be, mi az ami a legfontosabb, hogy tudjanak Önről a választók?

Születésemtől, 1978 óta élek Budaörsön. Édesanyám révén tősgyökeres budaörsi sváb felmenőkkel, míg édesapám oldalán felvidéki gyökerekkel rendelkezem. Gyermekként az Ifjúság utcában laktunk családommal, ezért a lakótelepi Csillagfürt Óvodába és a Bleyer Jakab Általános Iskola jártam. Jogász diplomámhoz történelemtanár, szociológus és közoktatási vezető végzettséget szereztem.

Boldog férjként, feleségemmel három gyönyörű gyermeket nevelünk itt Budaörsön. Huszonöt éve aktívan veszek részt városunk közéletében. Több cikluson keresztül voltam önkormányzati képviselő.

Alapító igazgatóként, pedagógustársaimmal együtt hoztuk létre a budaörsi Szent Benedek Iskolát, ahol történelemtanárként dolgozom.

 

Milyen elvek és irányvonalak mentén vezetné Budaörsöt, amennyiben elnyeri a polgármesteri széket?

Aki ismer, az jól tudja rólam, hogy igazi lokálpatriótaként, sokat jelent számomra Budaörs múltja, keresztény gyökerei, és az ezekből táplálkozó modern város szövete, társadalma. Számos helyi közösség aktív tagjaként, hiszek Budaörs szerves fejlődésében – a „megőrizve megújítani” elvben.

Hiszem, hogy megfelelő jövőképpel, a budaörsiekkel történő gyakori konzultáció segítségével, tervszerű koncepció mentén alakíthatunk ki olyan fejlődési pályát Budaörs számára, ahol fókuszban az egészség, a családok, a biztonság, a kis közösségek erősítése állnak.

Mi a véleménye az utóbbi években a budaörsieket leginkább érintő ügyekben? Budaörs fejlődése megrekedt. Lassan minden környező település élhetőségben, fejlődési ütemében, csinosságban utoléri, sőt lehagyja városunkat. Tíz évvel ezelőtti világunkhoz képest a fáradtság, a lendületvesztés érezhető Budaörsön. Adóinkból a saját jövőnket felélve, óriási összeget költ pazarló módon Budaörs évről évre a saját üzemeltetésére.

Miközben a bevételeink lehetővé tennék, mégis számtalan, a budaörsiek által megfogalmazott jogos igény, panasz megoldatlan marad. Véget kell vetni annak a fejlődést akadályozó, önön felelősségét hárító városvezetői gyakorlatnak, amely saját tehetetlenségét, fáradtságát folyamatosan a kormányra hárítja. Az elmúlt 10 évben önerőből szinte semmi nem épült Budaörsön, ezen változtatnunk kell!

 

Melyek azok a fő problémák, amelyek Ön szerint a leginkább megoldásra várnak Budaörsön, és hogyan szeretné őket megoldani, amennyiben megválasztják polgármesternek?

Az elmúlt 33 évben Wittinghoff Tamás volt a polgármestere városunknak, akinek utóbbi tíz éves munkájában már egyértelműen láthatóak az elfáradás, a lassulás, a megújulási képesség hiánya és az egyre pazarlóbb gazdálkodás. A polgármester, az említett korlátait elleplező kormányellenes szabadságharcot vív, amelynek keretében a kormányt támadó kirohanásai kárt okoznak a városnak.

Gondoljunk csak bele, mennyi fejlesztésre fordítható pénztől esik el Budaörs, mert a jelenlegi városvezetés nem hajlandó érdemben tárgyalni a kormány képviselőivel, mert számára sokkal fontosabb a saját nézeteinek, szélsőséges liberális gondolatainak a hangoztatása, a tüntetések szervezése. Persze az, hogy ami jó és működik a városban, az csak neki köszönhető, ami meg nem, azért kizárólag a kormány a felelős. Polgármesterként fiatalos, tervszerű, eredményorientált, a mindenkori kormánnyal megegyezést kereső városvezetést fogok megvalósítani. Innovatív technológiák alkalmazásával okos várossá tesszük Budaörsöt. A sok esetben áldatlan parkolási helyzeteket felszámoljuk, és a helyieket részesítjük előnyben. A város egészét átszövő kerékpárút-hálózatot hozunk létre, hogy ezzel is csökkentsük a belső autós forgalmat. Tudatosan csökkenteni fogjuk városunk ökológiai lábnyomát, több zöldfelület létrehozásával és a környezetvédelmi szabályok betartatásával.

 

Milyen fejlesztési lehetőségeket lát még Budaörsben? Hogyan tudna magasabb szintre lépni városunk a jövőben?

Budaörsnek élettel teli közösségi terekre, sétálóutcára, megfelelő közvilágításra, a mai igényeket kiszolgáló piacra, több játszótérre, tisztább, zöldebb közterületre, rendezett parkolásra, az óváros történelmi arculatát megőrző építési szabályokra és erősebb szociális hálóra van szüksége.

 

Ha bármin változtathatna városunkban, mi lenne az?

Budaörsnek valódi 5-10-15 éves városstratégiai koncepcióra van szüksége, amely olyan jövőképet ad, ami nem puszta pénzforrásként tekint a városra és nem áll meg az üzemeltetésnél. Létfontosságú a Helyi Építési Szabályzat átalakítása az óváros megóvása céljából. Több mint 30 ezren lakunk Budaörsön, és gombamódra épülnek a négy-öt lakásos társasházak, mindez azért, mert a város liberális vezetése ezt lehetővé teszi. Budaörs főútvonalán ma áldatlan állapotok uralkodnak, kerékpárral járhatatlan. Szinte alig találunk helyben közösségi teret. A színház, művelődési ház épülete már-már szégyenletes, főként a városháza monumentális tömbjéhez képest. A szabadidő tartalmas eltöltésére szinte semmilyen valódi lehetőséget nem kínál a város. Egy a sportot, a kultúrát, rekreációt kiszolgáló budaörsi városközpont kialakítására van szükség. Ezen belül kell létrehozni az új színházat, mint önálló kulturális teret. Kiváló adottságaink okán pedig, fejlesztenünk kell a turizmust.

 

Miért szavazzanak Önre a budaörsiek?

Mert 10 éve megállt Budaörs fejlődése. Változásra van szükség. Képviselő-jelöltjeimmel felkészültünk a város vezetésére, valódi fejlesztésére. Ébredj Budaörs!

 

 

 

Gergely István – Budaörsi Vállalkozók Egyesületet (BVE) – polgármesterjelölt

 

 

GergelyIstván01

 

Kérjük, néhány mondatban mutatkozzon be, mi az ami a legfontosabb, hogy tudjanak Önről a választópolgárok?

1979-ben születtem Komáromban, konzervatív, értelmiség családba. Budaörsön élek feleségemmel és két gyermekünkkel 16 éve. Közgazdász végzettségemet a mai Budapesti Gazdasági Egyetem elődjén és a Soproni Egyetemen szereztem. Tanulmányaimat külföldön, az Egyesült Államokban és Oroszországban is folytattam. Több iparágban rendelkezem hazai és nemzetközi kereskedelmi és cégvezetői tapasztalattal.

Jelenleg egy agrár vonatkozású start-up céget vezetek a kezdetektől, amelynek irányításában az innovatív gondolkodás és a fenntartható agrárfejlesztés meghatározó. Budaörs számomra nem csupán egy város, ez az otthonom, melyet tudásommal, erőmmel ismét Pest vármegye első számú településévé kívánom tenni. A munka és család mellett fontos számomra az olyan értékek, mint a szomszédság, a szűk lakókör kapcsolatainak ápolása és a helyi közösségi kezdeményezések támogatása.

 

Milyen elvek és irányvonalak mentén vezetné Budaörsöt, amennyiben elnyeri a polgármesteri széket?

Meggyőződésem, hogy városunk számára nem értékteremtő a politikai nézetek mentén folytatott harc. Tisztességes és konstruktív párbeszédet szeretnék kialakítani, akár az elveikben szemben álló oldalak között is. Tapasztalt vezetőként tudom, hogy a helyzeteket következetesen és átláthatóan kell kezelni, pontosan meghatározott célokat kitűzni, és azok alapján cselekedni és értékelni.

Fontosnak tartom, hogy városunkban a közel 5000 vállalkozásnak legyen érdekképviselete, hiszen ezek munkahelyeket teremtenek, adót fizetnek, és ugyanúgy küzdenek a fennmaradásért, mint bárki más. A vállalkozók számára olyan üzleti környezetet kívánok biztosítani, ahol az innováció virágozhat. Az itt élők számára szeretném a stabil, hosszú távon ésszerűen fejlődő környezetet garantálni, ahol mindenki számára elérhetőek az oktatási, kulturális és szabadidős lehetőségek. A városvezetésnek átláthatónak és felelősnek kell lennie. A problémák megoldásához valódi együttműködésre van szükség, és én mindent meg fogok tenni azért, hogy ez a város érdekében megvalósuljon.

 

Mi a véleménye az utóbbi években a budaörsieket leginkább érintő ügyekben?

Az utóbbi években tapasztalt budaörsi ügyeknél látható, hogy a város lendülete és dinamizmusa rég elhalványult. Az intézkedések és döntések sokszor ragaszkodnak a régi szokásokhoz, és kevés a nyitottság az új irányok felé. A politikai csatározások felesleges energiát emésztenek fel, ami hátráltatja a város fejlődését. A lakossági igényekre adott válaszok gyakran hiányosak vagy magyarázat nélküliek, ami aláássa a városvezetés hitelességét.

 

Melyek azok a fő problémák, amelyek Ön szerint a leginkább megoldásra várnak Budaörsön, és hogyan szeretné őket megoldani, amennyiben megválasztják polgármesternek?

Két sürgető feladat áll a városvezetés előtt. Az itt élők számára hiányzik a pezsgő kulturális és közösségi élet. Ennek megoldására aktív programokat, városfejlesztést és kulturális rendezvényeket tervezek. Emellett kiemelt cél visszaszerezni a város régióban vezető helyzetét gazdasági és kulturális szempontból, ösztönözve a vállalkozásokat és fejlesztve az infrastruktúrát.

 

Milyen fejlesztési lehetőségeket lát még Budaörsben? Hogyan tudna magasabb szintre lépni városunk a jövőben?

Az új vállalkozások támogatásához inkubátorházat javaslok, ami szakmai segítséget és kapcsolatokat nyújt a kezdő vállalkozásoknak. Emellett serkenteni kell a meglévő vállalkozások digitalizációját. Fontos továbbá egy moduláris főtér létrehozása a fiatalok és a helyi közösség számára, valamint az oktatási kínálat bővítése és az intézmények közötti együttműködés erősítése.

 

Ha bármin változtathatna városunkban, mi lenne az?

Ötleteinket és elképzeléseinket a weboldalunkon a bve2002.hu-n részletesen kifejtjük. Miért szavazzanak Önre a budaörsiek? Mint sikeres cégvezető, hozzáállásom és tapasztalataim új lendületet és irányt hozhatnak a városházára. Olyan szemléletet képviselek, amely eddig hiányzott, és amely a fejlődés és a haladás új útjait nyitja meg Budaörs előtt.

 

 

 

György István – Mi Hazánk – polgármesterjelölt

 

Kérjük, néhány mondatban mutatkozzon be, mi az ami a legfontosabb, hogy tudjanak Önről a választópolgárok?

György József vagyok, közgazdász, születésemtől fogva Budaörsön lakom, így végigkísértem a helyi változásokat a 70-es évektől. Sokáig az idegenforgalomban dolgoztam, jelenleg információtechnikai területen dolgozom, de itt is zömében külföldiekkel. Mindkét munkában nagy segítségemre volt és van az idegen nyelvek ismerete, melyek közül a német a legerősebb, apám is német-magyar szakos tanár volt itt helyben, és részt vett a mai Illyés Gimnázium elődjének megalapításában, beszélt oroszul is, nekem abból csak egy jeles érettségim van, jól beszélek angolul és olaszul is, napi használattal, s pár éve franciául tanulok.

A spanyolt tervezem még megtanulni. Szeretem a Budaörs körüli dombságot, naponta járok a Kőhegyre, általános iskolás fiammal már minden környéki hegyet bejártunk. Hobbim az asztrológia és a természetgyógyászat, szeretem a vízpartokat, az úszást, sznorkelezést, minden reggel jógázom és saját testsúlyos edzést végzek. Kedvenc íróim Hamvas Béla, Hermann Hesse, Tamási Áron, Richard Bach, Gerard Durell, Szepes Mária és Jókai Mór. Foglalkozom még tibeti buddhizmussal, meditációs gyakorlatra is szert tettem.

Igyekszem életemet egy dinamikus egyensúlyban tartani, s ezt az életmódot másokkal is megismertetni igény esetén.

 

Milyen elvek és irányvonalak mentén vezetné Budaörsöt, amennyiben elnyeri a polgármesteri széket?

Fontosnak tartom a minőségi fejlesztést egy élhetőbb Budaörsért, ami egyben a választási szlogenünk is, a közpénzek gondos kezelését, azokat a leghasznosabb célokra fordítani és a természeti környezetet megóvni. A sportolás mellett fontosnak érzem a fiatalok számára a magyar nemzeti múlt pontosabb oktatását, mielőtt elnyeli őket az internet által nyújtott játék- és virtuális világ, és elveszítik nemzeti identitástudatukat.

A települést a Mi Hazánk Mozgalom alapelvei szerint vezetném, a Virradat programunk helyi megvalósításával. Ez online és hangoskönyv formában is elérhető. Mi a véleménye az utóbbi években a budaörsieket leginkább érintő ügyekben? A pénzügyi elvonások ellenére is jobban támogatnám az oktatás anyagi lehetőségeit. Erősen lobbiznék, hogy a kormány ne vonjon el több forrást, sőt ezekből kerüljön is vissza minél több. Az építéshatóság is helyi kell legyen, valamint ne külsőktől függjön például a főútjaink állapota és a szemétszállítás.

Több tömegsport rendezvényt tartatnék minden korosztály számára. Melyek azok a fő problémák, amelyek ön szerint a leginkább megoldásra várnak Budaörsön, és hogyan szeretné őket megoldani, amennyiben megválasztják polgármesternek? A főbb problémák: Budaörs megtelt, nem szabad több területet elvenni a természettől. Továbbá hosszú várakozási idők az egészségügyben, a megnövekedett járműforgalom és parkolás, a nagy légi és zajszennyezés, nem jól összekötött bicikliutak, a szórakozási lehetőségek hiánya a 15-30 éves korosztály számára, nincs mozi, de Kamaraerdőben sem kisposta, sem fogorvos, sem gyógyszertár, sem normális menetrendű tömegközlekedés hétvégén. Rosszul elosztott szemétgyűjtők, ritkán ürítve, Budaörs sajnos erősen szemetes emiatt. Csövesek költöznek frankhegyi házakba, lepusztítják azokat, tűzesetek is vannak, az elértéktelenedett ingatlanokra meg lecsapnak a helyi vagy országos ner-lovagok.

 

Milyen fejlesztési lehetőségeket lát még Budaörsben? Hogyan tudna magasabb szintre lépni városunk a jövőben?

Jó lenne, ha minden budaörsi magáénak érezné a települést, óvná azt, nagyobb rendet és tisztaságot tartana a háza, lakása környékén. Több pad kéne a járdák mentén, hogy az idősek és a kisgyermekesek megpihenhessenek séta közben, az erdei padokat jobban karban kéne tartani. Több parkos rész kéne. Meg kell őrizni a készpénzhasználatot minden automatánál. A vasúti közlekedést is erősíteni lehetne a reggeli dugók elkerülése céljából. Lehetne kedves állatszobrokat tenni a sétálózónákba. Kéne egy tinidiszkó heti rendszerességgel és egy retrómozi is. Havi kátyúellenőrzés kellene. Át kéne már végre adni a megépült urnatemetőt.

 

Ha bármin változtathatna városunkban, mi lenne az?

Az átmenő forgalom megszüntetése, a parkolási korlátozás kitolása 16 óráig, és betartatni. Teljes magánlégiforgalmi tilalom a lakott részek felett. Fejlettebb zajvédőfal az M1/M7 kivezető szakasza mellett. Még egy középiskola létrehozása. Jobb közvilágítás a zebráknál. A helyi kisbusz menetrendjének felülvizsgálata, egyeztetve a többi buszéval és az iskolakezdéssel. Több szabadtéri sportlehetőség létrehozása.

 

Miért szavazzanak Önre a budaörsiek?

Azért szavazzanak rám a budaörsiek, mert az érdemi változásokhoz új szemléletre és hozzáállásra van szükség, amelyben az elsődleges szempontok az itt lakók érdekeit követik. Egy élhetőbb Budaörsért!

 

 

 

valaszasikulonszam2024 (3)

 

Felelősségteljes, megfontolt választást kívánunk mindenkinek június 9-én.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.