Idén is lehet pályázni a Minősített Könyvtár címre és a Könyvtári Minőségi Díjakra

Csütörtöktől nevezhetnek a könyvtárak a Minősített Könyvtár címre és a Könyvtári Minőségi Díjra – jelentette be Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az Országos Széchényi Könyvtárban.

 

 

Vincze Máté úgy fogalmazott: a kulturális kormányzat kiemeli azokat a szakmai jó gyakorlatokat, szakmai műhelyeket, amelyekben az átlagnál magasabb teljesítményt nyújtanak az ott dolgozók. Hozzátette: azon könyvtárak számára, amelyek elnyerik az elismeréseket, ez ösztönzést is jelent az innovációk bevezetésére, szakmai munkájuk fejlesztésre.

A helyettes államtitkára beszédében a könyvtári minőségfejlesztési tevékenység jelentőségére is felhívta a figyelmet, amelynek célja a minél jobb, a használók igényeinek minél inkább megfelelő könyvtár kialakítása.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója kiemelte: időről időre fontos felülvizsgálni a könyvtárak működését, menedzsmentjét, szervezeti kultúráját.

Ennek egyik eszköze a Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj, amelyekkel a kultúráért felelős miniszter a nyilvános könyvtárak magas színvonalú szakmai munkáját ismeri el.

“Közérzetünk függ attól, hogy milyen színvonalú és tartalmú kulturális szolgáltatásokhoz férünk hozzá” – emelte ki.

A főigazgató bejelentette három újonnan magyarra fordított, a könyvtári felhasználóközpontú tervezéssel kapcsolatos módszertani kiadvány megjelenését is, amely már elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár felületén.

A Minősített Könyvtár címet megszerző intézmények elért eredményeikkel, bevezetett jó gyakorlataikkal, tapasztalatukkal a magyarországi könyvtári rendszer színvonalát, teljesítményét növelik. A Könyvtári Minőségi Díjat nyerő bibliotékák pedig az innováció területén járnak elöl.

Bajnok Tamara, a Könyvtári Intézet Minőségfejlesztési osztályának vezetője elmondta, hogy a Minősített Könyvtár címet az a nyilvános könyvtár kaphatja meg, amely magas színvonalú szakmai munkáját a könyvtárhasználati jog érvényesülését, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményeit figyelembe véve szervezi. A cím öt évig érvényes, új pályázat beadásával többször elnyerhető.

Könyvtári Minőségi Díjat az az érvényes Minősített Könyvtár címmel rendelkező könyvtár nyerhet el, amely szakmai munkája során modellértékű szolgáltatásokat fejleszt és működtet. A díjra a Minősített Könyvtár cím érvényességi ideje alatt egy alkalommal lehet pályázni. Az elismerés nem évül el, és megújított címmel, új szolgáltatásokkal többször elnyerhető. A díj megszerzéséhez két innovációt kell bemutatni – tette hozzá Bajnok Tamara.

 

A pályázatokról szóló első rendelet 2010-ben jelent meg. A Minősített Könyvtár címet azóta 73 alkalommal 62 intézmény nyerte el. Jelenleg 41 könyvtár rendelkezik érvényes Minősített Könyvtár címmel, valamint a minőségi pályázatok történetében kilenc könyvtár nyerte el a Könyvtári Minőségi Díjat.

A pályázatok iránt érdeklődő bibliotékák részére az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete március 27-én pályázatismertető online szakmai napot tart. A pályázati adatlapokat április 5-én délig, a szakmai beszámolókat és az önértékeléseket pedig május 6-án szintén délig lehet majd feltölteni a pályázati felületre.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.