Elfogadták a város 2024-es költségvetését

(Budaörs, 2024. március 1. – Budaörsi Infó/budaors.hu) Elfogadták a város 2024-es költségvetését, amely a biztonságot szolgáló tartalékok mellett ötmilliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget is tartalmaz. Megszavazták a 0-24 órás budaörsi orvosi ellátás működtetéséhez szükséges forrásokat is a képviselő-testület február 28-ai ülésén.

 

 

Első napirend előtti hozzászólóként Monostori-Kalovits Márk (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) tolmácsolta a lakók köszönetét. Elmondta, hogy sok száz köszönő üzenetet kapott budaörsi lakosoktól azért, hogy a város ismét biztosítja helyben a 0-24 órában elérhető orvosi ellátás. Sokan azzal keresték fel, hogy már igénybe is vették a budaörsi szolgáltatást. Ennek kapcsán kérdezte, hogy a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői valóban azt gondolják-e, hogy az a jó megoldás, ha a budaörsiek Budakeszin vagy Érden kapnak orvosi ügyeleti ellátást? Mi lesz azokkal a budaörsiekkel, akiknek nincs autójuk?

Dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) reagált Monostori-Kalovits Márk képviselő hozzászólására. Elmondta, hogy a központosított állami ügyeleti rendszert idén február 1-jén vezették be, véleménye szerint időt kell adni, hogy lássuk, hogyan működik az állami rendszer. Úgy tudja, hogy a többi megyében jól működik a rendszer, és hogy még Budaörsön sem érkezett rá panasz.

Egy lakossági megkeresést is tolmácsolt a Mátyás király utcából. Beomlott egy családi ház teteje, amely balesetveszélyes. Kéri a hivatal munkatársait, hogy menjenek ki az ingatlanhoz és vizsgálják meg a problémát.

Wittinghoff Tamás, polgármester közölte, kételkedik abban, hogy az állami ügyeleti rendszer a többi megyében jól bevált volna. Szerinte a Fidesz-KNDP képviselőjével ellentétben az a felelős magatartás, ha egy rosszul működő ügyeleti rendszer helyett Budaörs jobb megoldást nyújt az itt élőknek. Bár hivatalosan március 1-től lép életbe a 24 órában elérhető budaörsi orvosi ellátási modell, február közepétől már több szolgáltatás működött, a lakosság visszajelzései alapján jól működik az új rendszer.

Dr. Tóth Ferenc (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) Lőrincz Mihályhoz, a műszaki ügyosztály vezetőjéhez intézett több kérdést. Érdeklődött az Alsóhatár útra tervezett körforgalom helyzetéről. A Kertész utcába tervezett beruházás kapcsán arról, hogy mire számíthatnak az ottlakók, mikor indulnak várhatóan a munkálatok. Érdeklődött a kerékpárút építési projektek várható indulásáról is. A Szerviz úti zajvédő fal elavult, a felújítása időszerű, mikor várható a felújítása? – kérdezte.

Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője válaszában elmondta, hogy az Alsóhatár út és Felsőhatár út tervei évekkel ezelőtt elkészültek, de jogi viták miatt eddig nem sikerült megvalósítani. Azóta jelentősen megnövekedett a kivitelezés összege. Ugyanakkor tárgyalnak a Budapest, 11. kerületi önkormányzattal. A fővárosi önkormányzat tervei között szerepel a Kereskedők útjának bekötése az Egér útba, és egy körforgalom kiépítése. Felmérik, hogy indokolt-e ekkor is a budaörsi körforgalom kialakítása. A Kertész utca tervdokumentációja elkészült, a költségvetés elfogadását követően elindítják a közbeszerzés. Várhatóan a nyári hónapokban be is fejeződik a Kertész utcai beruházás. Az Alsóhatár-Kereskedők útjánál a kerékpárút kivitelezése az elkövetkezendő napokban elindul. A zajvédő fal felújítása szintén szerepel a költségvetés tervezetében, a nyári hónapokban megvalósul ez is.

Kisberk Balázs (Budaörsi Gazdakör) felszólalásában elmondta, hogy idén január 29-én meglepetésként érte a társasházakat a kormány két új rendelete, amelyek értelmében egyes társasházaknak egy éven belül gondoskodniuk kell a fűtés, valamint a melegvíz esetében egyedi fogyasztásmérő vagy költségmegosztó készülék felszereléséről. Elmondta, hogy a megvalósításra csupán egy évet adtak, de forrást nem. Az egyedi mérők kiépítése 6-8 millió plusz terhet jelent társasházanként. A kormányrendelet értelmezésében kérte a hivatal munkatársainak segítségét.

Wittinghoff Tamás, polgármester biztosította a képviselőt, hogy az önkormányzat segítséget fog adni a kormányrendelet értelmezésében. Hozzátette, hogy a szükséges forrás biztosításában valószínűleg nem számíthatnak a magyar kormányra a társasházak, az önkormányzat ebben is igyekszik majd támogatni a lakókat.

Török István, képviselő a néhány héttel ezelőtti tűzesetre emlékezett, amiben egy család háza és vagyona a tűz martalékává vált. Felhívta a figyelmet egy helyi kezdeményezésre és gyűjtésre a család megsegítése érdekében. Elmondta, hogy a kiérkező tűzoltó autó nehezen tudta megközelíteni az ingatlant egy villanyoszlop miatt, és a közeli tűzcsapban nem volt megfelelő víznyomás.

Majd jelezte, hogy a Lagermaxnál hetek óta parkoló személygépkocsi balesetveszélyes, hatékony segítséget kért a megoldáshoz.

Wittinghoff Tamás, polgármester válaszában elmondta, hogy az önkormányzat is igyekszik segíteni a károsultaknak.

Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztályvezetője arról számolt be, hogy személyes tárgyalások voltak a család tagjaival arról, hogy miben tud az önkormányzat segíteni. A tűzcsap kapcsán elmondta, hogy a problémát azonnal jelezték a Fővárosi Vízművek felé, akik azt kivizsgálták, és megállapították, hogy a tűzcsap szabályosan működik. További vizsgálat indítását kérték a valódi ok felfedésére. Az elektromos oszlop elhelyezése kapcsán egyeztetnek az áramszolgáltatóval és a tűzoltókkal. A szabálytalanul parkoló autók esetében elmondta, hogy van egy hivatalos folyamat. Nem szállítanak el autót azonnal, előbb felszólítják a tulajdonosát. Ez a folyamat jelenleg zajlik az érintett autó ügyében is.

Laczik Zoltán (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) Monostori-Kalovits Márk (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) képviselő felvetésére reagálva elmondta, hogy a város határain túl már híre ment, hogy Budaörs saját erőből és kezdeményezésből orvosolja az áldatlan helyzetet, ami a korábbi ügyeleti rendszer államosítása nyomán alakult ki. Több agglomerációs településről és a fővárosból is megkeresték önkormányzati képviselők, információkat kérve a budaörsi modellről.

Wittinghoff Tamás, polgármester felsorolt több agglomerációs települést – Törökbálint, Érd, Biatorbágy és Herceghalom – amelyek városvezetése szintén úgy döntött, hogy bevezeti legalább egy elemét a 24 órában elérhető orvosi ellátásnak a budaörsi modell mintájára. Ez azt mutatja, hogy az állami ügyeleti rendszerrel kapcsolatos probléma több helyen is jelentkezik. Elmondta, hogy a családorvosok sokszor 60 és 70 év felettiek – Dr. Ritter Gergely, aki a Budaörs Fejlődéséért Egyesület önkormányzati képviselője is hozta fel példának –, akik számára főleg, ha nem rendelkeznek személygépkocsival problémát jelent a Budakeszire való átutazás. Semmi tájékoztatást nem kaptak a családorvosok az ügyeleti rendszer működésével kapcsolatban.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Szerviz út és Kereskedők útján a közlekedést jelző táblák kihelyezése után bár javult az ottani problémás helyzet, de az utóbbi időben megint romlást tapasztalnak. Köztéri szemetesek és kutyaürülék gyűjtők kapcsán többen megkeresték, a hivatal munkatársaival felvette a kapcsolatot, és tájékoztatást kért arról, hogy hol találhatóak a városban köztéri szemetesek és kutyaürülék gyűjtők. A hivataltól kapott egy listát a köztéri szemetesekről. Ebből azt látja, hogy a városban vannak olyan területek, ahol kevés az ilyen gyűjtőedény. Szintén sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a közmeghallgatások száma idén sem fog nőni.

Hauser Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) lakossági köszönetet tolmácsolt az elkészült átereszek átépítésével kapcsolatban.

Farkas Benedek (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arról érdeklődött, hogy kapott-e a hivatal bármilyen tájékoztatást a felelős MOHU szolgáltatótól az EU országaiban 2024. január 1-től kötelező komposztálási rendszerrel kapcsolatban. Tudomása szerint a komposztálás és a komposzt elszállítása még nem kezdődött el Magyarországon.

A műszaki ügyosztály vezetője megerősítette, hogy nem érkezett tájékoztatás a MOHU szolgáltató részéről a bevezetendő feladatokról. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mai napirendben szerepel az előterjesztések közt egy önkormányzati javaslat, aminek célja, hogy elősegítse a komposztálást a lakosság körében, de központi információ és szabályozás nincs. Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) képviselő hozzászólásra is reagált, elmondta, hogy jelenleg dolgoznak egy köztéri szemeteseket és köztéri kutyapiszok gyűjtőket listázó térképen, amely GPS koordinátákat is tartalmaz majd.

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) felajánlotta segítségét a tűzkárt szenvedett család részére.

Ezt követően Wittinghoff Tamás polgármester számolt be a két ülés között eltelt időszakban végzett munkájáról.

Többek között megemlítette, hogy amióta Oroszország agressziót követett el Ukrajna ellen, a Romano Glaszo kezdeményezésére megalakult Budaörsi Nyitott Kórus többször járt ukrán menekültszállókon, ajándékot vittek a gyerekeknek és műsorral készültek. Személyesen is megtapasztalta, mennyire fontos az ukrán menekülteknek, hogy Magyarországon nem mindenki gondolkodik úgy, mint a kormány.

Ezt követően Szidiropulosz Edit, a Közoktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság új tagja tette le az esküjét.

 

 

testulet2

 

Első napirendi pontként az önkormányzat 2024. évi költségvetését tárgyalták. Még a részletes vita előtt Wittinghoff Tamás polgármester elmondta, hogy bár nehéz gazdasági helyzetben van az ország, Budaörsnek mégis sikerült stabil és biztonságos költségvetést készíteni. Olyat, amely 300 milliós céltartalék mellett mintegy 5 milliárdnyi fejlesztési forrást is tartalmaz. Ehhez hozzájárul az előző évek takarékos pénzügyi politikája is. Milliárdos bevétele származik például a városnak az ideiglenesen lekötött pénzeiből. Ebből 2024-ben is félmilliárdos bevétel várható.

Rengeteget kell költenie a városnak az állam által nem kielégítően elvégzett feladatokra is az oktatás és az egészségügy területén. Csak ahhoz, hogy egy hónaposra rövidíthessék le a várólistákat 167 milliót kell költenie az önkormányzatnak, a megszűnő helyi 24 orvosi ügyelet pótlására pedig 180 milliót. Sokat költ a város arra, hogy az intézményeiben és a hivatalban dolgozók bére valamennyire versenyképes maradjon. Továbbra is sújtja az önkormányzatot a szolidaritási adó címén, részben törvénytelen elvonás, amely idén 4 és fél milliárdot tesz ki, ami 700 millióval több, mint tavaly volt.

A költségvetési rendelethez húsznál több módosító javaslat érkezett a testületben ellenzékben lévő képviselők részéről. A több órás vita eredményeként ezek jelentős részéről sikerült konszenzusra jutni, ugyanis kiderült, hogy vagy eleve szerepeltek már a költségvetésben vagy elfogadták a javaslattevők, hogy más módon oldják meg a felvetésüket.

Dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) alultervezettnek nevezte a 2024. évi költségvetési bevételeket.

Löfler Dávid (Fidesz-KNDP) szerint a költségvetési egyeztetések zárt ajtók mögött folynak. Szerinte az adott évben fel nem használt pénz elinflálódik, ha később valósulnak meg a beruházások, akkor azok már drágábbak lesznek.

Dr. Bocsi István jegyző válaszában elmondta, hogy egy felelős család sem költi el minden pénzét a hónap közepére, hiszen jöhetnek rendkívüli események is. Ilyennek nevezte az önkormányzat életében, hogy a normális egészségügyi ellátás érdekében is sürgősen be kellett avatkozni. A pénz egy részét pedig lekötötték, és az kamatozott. Az egyeztetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy törvény szabályozza a költségvetés elkészítésének menetét, ami a jegyző feladata. Ebben a szakaszban nincsenek ott képviselők egyik oldalról sem.

A fideszes képviselők azt is kifogásolták, hogy a helyi médiumok több támogatást kapnának a választási évben.

A polgármester válaszában elmondta, ez éppen azért van így, hogy biztosítani tudják az esélyegyenlőséget, és minden választáson indulót pártatlanul bemutathassanak. Szerinte a kormány által uralt médiában ez ma elképzelhetetlen. Majd megjegyezte, hogy a Fideszhez köthető Aranyagancs nevű kiadvány kétszer 11 milliós támogatást kapott állami forrásokból.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) a társadalmi önszerveződések támogatási összegét szerette volna növelni. Kiderült, hogy erről nem egyeztetett a civilekkel, ők pedig ilyen kéréssel nem fordultak az önkormányzathoz, ezért ezt a módosítást nem támogatta a testület. Ugyanez vonatkozott a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesületre és a Polgárőrségre, akiknek szintén plusz támogatást kért, de őket sem kérdezte meg, így ezt a javaslatát is leszavazták.

A kerékpárutak karbantartására és az erdei útbaigazító táblák cseréjére vonatkozó javaslatát viszont azért vetették el, mert az benne van a költségvetésben.

Török István képviselő ötmillió forintos keretet szeretett volna a kamaraerdei Részönkormányzatnak, de ezt a képviselők nem támogatták.

Dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) a Gazdapiac fejlesztésére kért volna pénzt, de kiderült, hogy ezt az üzemeltetők nem igénylik, ezért az ő javaslatát sem szavazták meg.

Elutasították az újabb inkubátorház létrehozására vonatkozó kérését is, mert ez egyrészt állami feladat, másrészt két inkubátorház üzemel már a városban, ami kielégíti a kezdő vállalkozások igényeit.

A képviselő a görögkatolikus templom fűtési rendszerének kiépítésére is kért forrást. A polgármester jelezte, hogy az egyház részére az önkormányzat ingyen biztosított egy nagy értékű telket a templom megépítésére, azzal a feltétellel, hogy az egyház az államtól kapott nagymértékű támogatásokból építi fel a templomot. Ezért a kérést elutasították.

Kapitány Gábor (Fidesz-KDNP) módosító indítványai közül hármat utasítottak el. A helyi média támogatásának csökkentésére vonatkozót, pályázat kiírását mikrovállalkozások segítésére és az egyéni élsportolók szerepléséhez szükséges 50 milliós keret létrehozását.

Ezt követően fogadták el az önkormányzat 2024. évi költségvetését.

 

 

testulet

 

Megszavazták az önkormányzat fizetési kötelezettségeinek megállapítását a következő három évre.

Jóváhagyták a 2024. decemberi kereset-kiegészítést az Egyesített Bölcsődében foglalkoztatott nem pedagógus közalkalmazottak számára, a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár és a Jókai Mór Művelődési Ház munkavállalói részére és a védőnők részére.

Támogatták budaörsi pótlék megállapítását 2024. január 1 és december 31. között a Heimatsmuseum munkavállalóinak.

Módosította a testület a 2023-es évi költségvetést is. Ilyenkor történik meg az évközi állami támogatások beépítése, az időközben a költségvetést érintő határozatok rendeletbe foglalása, a felügyeleti, valamint a saját hatáskörű előirányzat-módosítások átvezetése.

Szintén módosították a törvényi változásoknak megfelelően a Clementis László önkormányzati ösztöndíjról szóló rendeletet. A Clementis ösztöndíj az iskolapedagógusok számára megállapított budaörsi juttatások fennmaradását igyekszik az állami fenntartásba került iskoláink, intézményeink esetében biztosítani, hogy a budaörsi nevelési-oktatási intézmények kimagasló színvonalát meg tudják őrizni.

Döntöttek az önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézményekben foglalkoztatottak, és az egyesített bölcsődében dolgozó pedagógusok pótlékáról.

A továbbra is magas infláció miatt a gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított gyermekétkeztetés, és a gyermekintézményekben biztosított étkeztetés térítési díjának növeléséről döntöttek. A rászoruló családok számára azonban továbbra is biztosítja az önkormányzat az ingyenes hozzáférést a gyermekétkeztetéshez.

A rekordmagas inflációra való tekintettel ismét több szociális ellátás jogosultsági határának és támogatásának növeléséről döntött a testület.

Két, minden kritériumnak megfelelő, összközművel rendelkező területen családi ház építése esetében elfogadták a változtatási tilalom feloldását.

Az Egészségügyi Központ bővítési lehetőségeinek érdekében változtatási tilalmat rendeltek el a Kossuth Lajos utca – Lajta köz – Kereszt utca tömbre.

Módosították Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatát.

Február első napjától kezdődően egy kormánydöntés megszüntette a Budaörsön működő, magas színvonalú 24 órás orvosi ügyeleti rendszert. Ezentúl a budaörsieknek sürgős esetben Budakeszire vagy Érdre kellene menniük ügyeletre. Az önkormányzat a rendelet megjelenésétől kezdve kereste a megoldást, hogyan tudná továbbra is helyben biztosítani a korábban megszokott 24 órás, magas szintű ellátást. Ezért az önkormányzat úgy határozott, hogy saját hatáskörben új ellátási szintet vezet be, amely egyrészt megfelel a megváltozott jogszabályi környezetnek, másrészt továbbra is biztosítja a 24 órás orvosi ellátást Budaörsön a budaörsiek számára. Az új szolgáltatások egy része már február 15-től elérhető lett. A visszajelzések alapján a rendszer sikeresen működik, amely március elsején válik teljessé. A testület döntött arról, hogy a budaörsi 24 órás orvosi ellátást megvalósítja ismét a budaörsiek számára, és az ehhez szükséges forrást a költségvetésben biztosítja.

Jóváhagyták a budaörsi intézmények vezetőinek béremelését.

Kőporosy Borbálát bízták meg a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház igazgatói feladatainak ellátásával március 1-től.

Megemelték a BTG Nonprofit Kft. ügyvezetőjének munkabérét.

Jóváhagyták a budaörsi intézmények felújításához szükséges forrás biztosítását a költségvetésben.

Módosították Budaörs Város Önkormányzata és a Budaörsi Településgazdálkodási (BTG) Nonprofit Kft között fennálló közszolgáltatási keretszerződést a 2024-as keretszámokkal és műszaki tartalom meghatározásával.

Pályázat kiírásáról döntöttek lakossági komposztálóedények igénylésére. 150 darab komposztáló edénnyel indul a lakossági pályázat. A regisztrációs időszak március 15-én nyílik meg.

Öt társasház esetében vissza nem térítendő támogatást nyújtanak a fűtési-melegvíz rendszer átalakítására.

További 9 millió forintos támogatásról döntöttek a Csiki Pihenőkert felújítására a Régiségbúvár Egyesületnek.

Pályázat kiírásáról döntöttek a Kesjár Csaba Általános Iskola büféjének bérbeadására.

Kihirdették a Vágány utcában található ingatlan értékesítésére kiírt pályázat nyertesét.

Elfogadták a Szabadság út 66. sz. alatti társasházzal megkötött támogatási szerződés szerint benyújtott beszámolót.

Módosították az önkormányzat és a BTG N Kft. között létrejött a Városháza bérletére, illetve a Budaörs Városi Uszoda Sportcsarnok és Strandra vonatkozó bérleti szerződést.

Jóváhagyták a Törökbálint, Raktárvárosi út 1. szám alatti ingatlan bérbeadását a HOMM Kft. részére.

Döntöttek 20 millió forint kölcsönről a Budaörsi Kézilabda Sport Nonprofit Kft. részére.

Az Őszibarack utcában található sportpálya komoly felújításra szorul. A LIVER 3 ÉS… Football Club Budaörs Sportegyesület azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy pályázati lehetőséggel vállalja a sportpálya felújítását. A pályázaton a költségek 50%-a nyerhető el, ez 50%-os megtakarítást jelent az önkormányzatnak. A képviselők jóváhagyták, hogy térítésmentesen használatba adják a LIVER 3 ÉS… Football Club a sportpályát 5 évre, azzal a feltétellel, hogy a Sportegyesület vállalja, hogy saját költségén fenntartja, üzemelteti és karbantartja a sportpályát.

Jóváhagyták a BSC Asztalitenisz Szakosztály eseti támogatási kérelmét.

Ebrendészeti feladatok ellátására gépjármű biztosításáról döntöttek.

Támogatták a rendőrség lakhatási támogatás kérelmét.

Több budaörsi belterület átnevezéséről határoztak. A 1347/2 helyrajzi számú közterületet és a 1338 helyrajzi számú közterületet Gida utcára nevezik át, míg a 1202/4 helyrajzi számú közterület – ami a Víg utca folytatása –a Víg utca nevet kapja.

A névváltoztatásoknak megfelelően módosítják a közterületi névjegyzéket.

Az önkormányzat elkötelezett a budaörsi ifjúság érdekeinek képviselete mellett, és széleskörű együttműködésre törekszik azokkal a szervezetekkel, amelyek a helyi ifjúság oktatásával, nevelésével és kulturált szórakozási lehetőségeinek megteremtésével kapcsolat feladatokat látnak el. Ezért a testület támogatta a CREASCOLA Közösségi Iskolák Továbbképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-vel szerződés kötését nevelési-oktatási programok szervezésére.

Jóváhagyták a budaörsi óvodák alapító okiratainak módosítását.

Elfogadták a budaörsi óvodák tavaszi és őszi zárva tartását.

Módosították a budaörsi nemzetiségi önkormányzatokkal kötött Együttműködési Megállapodásokat.

Elfogadták a képviselő-testület 2024. évi munkatervét.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) kifogásolta, hogy továbbra is csak egyszer egy évben van közmeghallgatás. A polgármester a felvetésére kijelentette, hogy bármilyen csatornán érkezik megkeresés az önkormányzathoz, mindennel érdemben foglalkoznak.

Döntöttek a polgármester 2024. évi szabadságának ütemezéséről.

Sürgősségi indítványként tárgyalták a MÁV-területek fejlesztési terveit és a szükséges helyi építési szabályzat módosítását.

Zárt ülésen döntöttek elővásárlási jogról a Domb utca 1/B alatti ingatlan és a Köz tér 1. alatti ingatlan kapcsán. Egy hátralék behajthatatlannak minősítéséről. Egy belterületi ingatlan címének megállapításáról, valamint a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás tárgyában hozott határozat elleni fellebbezésről.

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.