Itt vannak Kína Holdra vonatkozó tervei

Egy közelgő, 2024-es misszió megpróbál majd anyagot gyűjteni a Hold felszínének túlsó oldaláról.

 

 

A kínai űrügynökség részleteket tett közzé a következő holdutazásáról, bejelentve, hogy az expedíciót valamikor jövőre tervezik elindítani. A Csang’e-6 elnevezésű küldetés Peking második kísérlete lenne arra, hogy fizikai mintákat gyűjtsön a Föld természetes kísérőjéről.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) pénteken a közösségi médiában adott előzetest a küldetésről, közölve, hogy a projekt “a tervek szerint” halad, és a startra 2024-ben kerül sor.

“A Csang’e-6 küldetés előre kiválasztott leszállóhelye a Hold túlsó oldalán található Déli-sark-Aitken-medencében található, azzal a céllal, hogy felfedezzék és összegyűjtsék a különböző régiókból és korokból származó holdi mintákat, hogy javítsák a Hold ismeretét” – közölte az ügynökség.

A CNSA hozzátette, hogy az űrhajó – amelyet a kínai holdistennőről, Csang’e-ről neveztek el – “négy ország hasznos terheit és műholdas projektjeit” fogja szállítani, köztük Franciaország, Olaszország, Pakisztán és az Európai Unió űrügynöksége, az ESA által kifejlesztett fejlett érzékelőket.

A Csang’e és a Földön tartózkodó kezelői közötti kapcsolat megkönnyítése érdekében Kína újonnan kifejlesztett Queqiao-2 relé-kommunikációs műholdja is hozzájárul a küldetéshez. Ez a projekt 2024 első felére készül el – közölte az űrügynökség.

A kínai űrszonda célja, hogy legfeljebb 2 kilogramm anyagot gyűjtsön a Hold felszínéről, amelyet a kutatók vízjégre és más vegyületekre utaló nyomok után fognak elemezni. Kína 2020-as Csang’e-5 küldetése volt az első sikeres kísérlet arra, hogy mintákat hozzon haza a Holdról, és ezzel Peking az USA és a volt Szovjetunió mellett a nemzetek kis csoportjába került.

A CNSA legutóbbi bejelentése az elmúlt hónapokban több ország által indított vagy befejezett Hold-küldetések sorát követi, az indiai űrügynökség augusztusban tette meg első útját a felszínre. A moszkvai Luna-25 küldetés nagyjából ugyanebben az időben próbálkozott leszállással, de műszaki problémák miatt kudarcot vallott. Ennek ellenére a Roszkozmosz szerint a leszállási kísérlet értékes adatokat szolgáltatott a kutatók számára, és reményeket fűzött “a Luna-26, 27 és 28 jövőbeli küldetéseihez”.

Japán eközben e hónap elején indította el a misszióját, remélve, hogy jövőre egy szondát juttat az égitestre, és a célponttól mindössze 100 méteren belül “pontos leszállást” ér el.

A Chang’e-6 után Kína azt mondja, hogy két további Chang’e-küldetést tervez, amelyek célja egy robot leszállóegység küldése a Hold déli pólusához, és végül egy kutatóállomás építése a térségben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.