20 éve Budaörsön! – Születésnapi gálaműsort tartott a Seneca Közhasznú Alapítvány

(Budaörs, 2023. szeptember 16. – Budaörsi Infó) 2023. szeptember 15-én „20 éve Budaörsön!” címmel gálaműsort szervezett a budaörsi Seneca Közhasznú Alapítvány. 

 

 

Az eseményen beszédet mondott Vágó Csaba, a Polgármesteri Kabinet vezetője.

„Ma egy kedves szerepcserének vagyunk a részesei és a szemtanúi. Hosszú éveken át a Seneca Közhasznú Alapítvány szervezett gálaesteket a mi szórakoztatásunkra. Most viszont megfordult a helyzet, mert mi, budaörsiek köszöntjük őket a 29. születésnapjuk alkalmából, ami egybeesik azzal, hogy éppen 20 éve telepedtek meg a városunkban.

 

 

senecaszuletesnap202309 (3)

 

A Seneca Közhasznú Alapítvány amellett, hogy segítő szervezet, egyúttal egy izgalmas szellemi műhely is, amely az évek során rengeteg budaörsi civil szervezettel, iskolával, intézménnyel került kapcsolatba. Méghozzá ezek közül is a legnyitottabbakkal, a leginkább innovatív közösségekkel.

Azt hiszem az Alapítványt és annak munkáját nem kell bemutatnom senkinek, hiszen a jelenlévők nyilván nem véletlenül vannak itt.

Azért azt mégis el kell mondanom, hogy a tevékenységük egyáltalán nem szokványos. Hiszen már az is bőven elég lenne, ha csupán terápiás foglalkozásokat tartanának dadogóknak vagy más beszédproblémákkal küzdőknek.  De ők első pillanattól fogva kétirányúnak fogták fel a küldetésüket is, ugyanis kulcskérdésnek tartották a környezetet is, amelyben ezek az emberek élnek.

 

senecaszuletesnap202309 (8)

 

Ezért a terápiás munka mellett a másik fő profiljuk az érzékenyítés volt. Igyekeztek nagyon sok ismeretet terjeszteni erről a problémakörről, és megértetni mindenkivel, hogy például a dadogók pontosan ugyanolyan emberek, mint mi, csak kicsit nehezebben fejezik ki magukat. Különösen a gyerekek körében fontos az elfogadó közeg megteremtése, hiszen a gúnnyal, kirekesztéssel akár életre szóló traumákat lehet beszerezni.

A legváltozatosabb formákat találták meg az érzékenyítésre az évek során. Versenyeket, vetélkedőket, gálaesteket szerveztek, amelyek mind mind azt a célt szolgálták, hogy természetessé váljon az együttlét a nehézségekkel küzdő emberekkel és gyerekekkel. 

 

 

senecaszuletesnap202309 (2)

 

Ugyanezért járták a város iskoláit is, és tartottak számtalan interaktív foglalkozást.

Mellesleg ez a szemlélet egyáltalán nem idegen Budaörsön. 

Ugyanígy működik a látássérülteket tömörítő Buláke Egyesület, a mozgáskorlátozottak közössége, a Budaörsi Tanoda, de ide sorolhatnám az Illyés Gimnáziumot és a többi iskolánkat, valamint sok művészeti civil szervezetet is.

Nem véletlen, hogy a mai műsorban sokan éppen a felsorolt szervezeteket, intézményeket képviselik.

A Seneca Alapítvány megjelenése óta kiváló kapcsolatot épített ki az önkormányzattal, örömmel támogattuk a programjaikat és igérhetem, hogy pontosan így fogjuk tenni a jövőben is.

A dupla évforduló mellé dupla jókívánság jár. Szívből kívánom, hogy sokáig ilyen kitűnő színvonalon végezzék a hiánypótló munkájukat, és ezt tegyék még hosszú éveken át éppen a mi városunkban.”

 

 

senecaszuletesnap202309 (7)

 

A születésnapi gálán fellépett a Romano Glaszo együttes, a Budaörsi Nyitott Kórus, a Kollektív Alternatív Zeneműhely, és a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tehetséges fiataljai: Leveles-Barta Zsuzsanna, Pintér Bálint és Turcsik Péter.

 

 

senecaszuletesnap202309 (9)

 

senecaszuletesnap202309 (10)

 

senecaszuletesnap202309 (6)

 

senecaszuletesnap202309 (11)

 

Balás Eszter, az Alapítvány a Dadogókért és a Seneca Beszéd Stúdió vezetője bejeltésekor korábban, az esemény ismertetésekor, a Budaörsi Infónak elmondta hogy székhelyük pontosan 20 évvel ezelőtt került Budaörsre:

„Ez az évforduló arra sarkallt minket, hogy visszatekintsünk az elmúlt évekre. Az Önkormányzat kezdettől fogva érzékelhető folyamatos, aktív támogatása mellett sikerült rengeteg szakmai kapcsolatot kiépítenünk.

A térség szakmai vezetőjétől, Ványi Ágnes logopédustól rengeteg, a beilleszkedésünket segítő támogatást kaptunk.

Szakmai kapcsolatot ápoltunk a helyi Leopold Mozart Zeneiskolával. Meghívtuk ismerkedésre a budaörsi védőnőket. Az óvodákban beszédtechnika és kommunikáció műhelyt tartottunk, az iskolákban érzékenyítő tréningeket szerveztünk.

 

 

senecaszuletesnap202309 (4)

 

Rendszeres, országos szakmai konferenciáinknak az Illyés Gimnázium és az 1. sz. Általános Iskola adott otthont, profi szintű elhelyezést, technikai hátteret és a hallgatóság kényelmét is biztosítva. Működésünkben nagy hangsúlyt fektetünk az ép beszédűek és dadogó társaik közötti kapcsolatteremtésre, amelynek természetes színtere az „együtt cselekvés”. Ezért olyan pályázatokat, versenyeket hirdettünk meg, ahol ez megvalósulhat.

Kiemelkedő, hogy a Herman Ottó Általános Iskola „Ej, mi a kő?…” c. Kavics- és Kődíszítő Pályázatunknak több, mint 10 éven át kifogástalan helyet adott.

 

 

senecaszuletesnap202309 (7)

 

Ez az áttekintés csak vázlatosan, nagy vonalakban ábrázolja, milyen otthonosan érezzük itt magunkat, és hogy működésünk ezer szálon kötődik a város szakmai és kulturális életéhez.

Ennek a szép, kerek évfordulónak a megünneplését nem lehetett kihagyni, ezért elhatároztuk, hogy a tavalyi profilt módosítjuk. Felkért közreműködőink budaörsiek, ezért produkciójukkal „a város nevében” köszöntenek minket. Örömünkre a PostART Kulturális Színtér megint befogad minket, így 2023. szeptember 15-én pénteken megünnepelhetjük az Alapítvány fennállásának 29., és budaörsi működésének 20. évfordulóját.”

 

 

senecaszuletesnap202309 (12)

 

A műsort követően a születésnapi torta felvágása következett.

 

 

senecaszulinap

 

További sok sikert és eredményes munkát!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.