December 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését

(Budaörs, 2023. augusztus 16. – Budaörsi Infó) 2018-ban született meg az a döntés az Európai Unióban, ami a tagországokat, így Magyarországot is arra kötelezi, hogy 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését. Az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, márpedig ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék. A témával a telex.hu augusztus 7-ei cikke foglalkozott.

 

 

Hogy a gyakorlatban hogyan fogja Magyarország végrehajtani ezt az uniós irányelvet még nem lehet tudni, mert az erről szóló jogszabály még nem készült el.

Telex.hu értesülései szerint a magyar háztartások és lakóházak kapnak 1-1 új kukát. 

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. sajtóosztálya azt közölte, hogy a koncessziós társaság feladata lesz a háztartási biohulladékok gyűjtésének megszervezése és a hasznosítónak való átadása – jogszabály híján azonban sok kérdés egyelőre számukra is tisztázatlan – írja a Telex.

Amit viszont már lehet tudni, hogy az új rendszert régiónként fogják bevezetni. 

Ahol elindul a rendszer, ott a háztartások kapnak egy kisebb, zárható fedelű kukát, amibe beledobhatják a biohulladékukat. A kukába kerülhet például a répa- és krumplihéj mellett a pizza széle és a megromlott pörkölt, valamint a teafilter, sőt a kávézacc is.

A háztartásnak járó kis „edényzet” mellett a lakóházak, társasházak is kapnak egy nagyobb kukát a biohulladék gyűjtésére, tehát a kommunális, a papír-, a műanyag- és fémhulladék gyűjtésére való kuka mellé érkezik egy negyedik szemetes is a házba.

Erről csak azt lehet tudni, hogy a jelenlegiekkel azonos méretű, szabványos szemetes lesz, de hogy a teteje barna vagy zöld lesz-e, azt nem.

 

(Budaörsi Infó / via telex.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.