Budaörs: Az állam tisztességtelen díjszámítása ellenére megmarad a kedvezményes helyközi díjszabás

(Budaörs, 2023. augusztus 4. – Budaörsi Infó/Sajtóközlemény) A budaörsi lakosok érdeke, ezért Budaörs városvezetése is mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a lakosság számára a megfizethető, kényelmes közlekedést, amibe a helyközi járatok szolgáltatásának támogatása is tartozik – írta meg sajtóközleményben az önkormányzat. A városvezetés az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) korábbi közleményére reagált, amelyben a tárca arról írt, hogy két budapesti agglomerációs településen – Budaörsön és Érden – megszűnhet a helyi, önkormányzati díjszabású jegyek és bérletek elfogadása a Volánbusz helyközi járatain.

 

 

A minisztérium közlése szerint Budaörs önkormányzata két és fél éves tartozást halmozott fel a szolgáltatás díjának visszatartásával. 2023. augusztus 6-ig szabtak határidőt a fizetésre.

Az önkormányzat 2021. óta kifogásolta az indokolatlanul magas összeget, és egyeztetéseket folytatott az állammal az átlátható költségtérítés mértékéről. 2022-ben Budaörs aláírva megküldte a szerződést. A minisztérium egészen a mai napig nem reagált az aláírt szerződésre – áll a városvezetés közleményében.

2021-ben Budaörs önkormányzata kifogásolta a helyközi járat költségtérítésének rendszertelen meghatározását.

A vita lényege, hogy teljesen átláthatatlan a helyközi járat költségeihez való hozzájárulás mértéke, és arányaiban Budaörs fizeti a legnagyobb összeget a helyközi járatok támogatására, a legtöbb agglomerációs település lényegesen kevesebbért veheti igénybe a szolgáltatást, de van olyan szomszédos város is, akinek nem kell semmit sem fizetnie.

Több szomszédos település 40-45 Ft-ot fizet kilométerenként, míg Budaörs a dupláját, több mint 99 Ft-ot fizet egy kilométerre ugyanazért a szolgáltatásért. Ezt a tisztességtelen díjszámítási módot kifogásolta meg az önkormányzat 3 éve. Az illetékes minisztérium a Közlekedéstudományi Intézet szakértőit bízta meg a szakmai egyeztetések lefolytatására.

Budaörs 2022. januárjában aláírta és megküldte az önkormányzat és a minisztérium közötti megállapodás az önkormányzat részéről aláírt példányait. Az nyilvánvaló, hogy egy költségvetési szerv, mint az önkormányzat nem fizet ki semmit érvényes szerződés nélkül.

A minisztérium nem reagált, majd 2023. augusztus 4-én küldött egy ultimátumot az önkormányzatnak, miszerint az állam által közölt, továbbra is egyenlőtlen feltételeket vagy elfogadja az önkormányzat, vagy megszüntetik a helyközi jegyek és bérletek kedvezményes díjszabását.

Budaörs Város Önkormányzata költségvetésében 2021. óta szerepel a szolgáltatás összege, ezzel az önkormányzat mindig is számolt, és a forrás mindig is rendelkezésre állt. A városvezetés bár kényszerből, de aláírja az állam egyoldalúan megfogalmazott szerződését 2023. augusztus 3-án, de továbbra is fenntartja a követelését, hogy az állammal közösen átlátható és észszerű összeget állapítsanak meg.

 


Budaörsön továbbra is elérhető marad a kedvezményes helyközi díjszabás a Volánbusz járatain.


 

(Budaörsi Infó / Sajtóközlemény)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.