Kiderült egy rejtélyes 2000 éves vaskori harcosról, hogy nő volt

Az 1999-ben feltárt rejtélyes temetkezési hely kezdetben kétségek között hagyta a szakértőket, mivel egy kardot és egy pajzsot is tartalmazott, amelyek jellemzően férfi temetkezésekhez kapcsolódnak, valamint egy tükröt, amely gyakran a nők temetkezési tárgyaként volt ismert.

 

 

Egy 2000 éves sírról, amelyet a brit Bryher szigetén találtak, megállapították, hogy egy vaskori női harcosé volt.

A fogzománc elemzéséből származó eredmények 96%-os valószínűséggel jelezték, hogy az eltemetett harcos korántsem férfi volt. A holttest előrehaladott bomlása miatt a DNS-vizsgálat az első ásatás során nem bizonyult meggyőzőnek.

A Kr. e. 100 és Kr. e. 50 közötti időszakra datált maradványok ritka betekintést nyújtottak a szakembereknek az ókori brit életbe, és felvetik annak az érdekes lehetőségét, hogy a nők sokkal aktívabb szerepet játszottak a katonai portyákon, még mielőtt a jól ismert harcos királynő, Boudicca lázadást vezetett volna a római gyarmatosítás ellen Kr. u. 60-ban.

„Leleteink izgalmas lehetőséget kínálnak e fontos temetkezés újraértelmezésére. Bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a vaskori Scilly szigetén egy nő vezető szerepet játszott a hadviselésben” – mondta Sarah Stark, a tanulmányt finanszírozó Historic England csontvázbiológusa.

A kard és a tükör jelenléte egyaránt arra utal, hogy a nő magas státusszal rendelkezett a közösségén belül, és valószínűleg vezető szerepet játszott a helyi hadviselésben, esetleg a rivális csoportok elleni rajtaütéseket vezette.

A szakértők a Kaliforniai Egyetem úttörő biomolekuláris elemzési technikáit használták fel, hogy a fogzománc segítségével meghatározzák az illető nemét, amely az X vagy Y kromoszómához kapcsolódó fehérjét tartalmaz. Az áttörést hozó kezdeményezés potenciálisan segíthet más ősi sírok újbóli vizsgálatában, ugyanezen eljárás segítségével.

A Bryher-sírból származó leletek, köztük a kard, a pajzs és a tükör most a Szent Mária-szigeten található Scilly-szigeteki múzeumban láthatóak, így a látogatók bepillantást nyerhetnek a figyelemre méltó történelmi leletbe.

A római invázió előtt Nagy-Britanniát benépesítő kelta népet nagyrészt máig rejtély övezi. A régészek úgy vélik, hogy a hadviselésük fő formája az ellenséges települések elleni meglepetésszerű támadások voltak.

A Bryher sírjában talált tükör a pajzzsal együtt szimbolikus és gyakorlati jelentőséggel bírt a harcosok számára, mivel a támadások koordinálására, a szövetségeseknek való jelzésre és a természetfeletti világgal való kommunikációra használták.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.