Fenntartható közösség kategóriában nyert nyolc milliót Budaörs

(Budaörs, 2023. június 3. – Budaörsi Infó)  Kihirdették az OTP Bank – Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) partnerségével – kiírt önkormányzati pályázatának eredményét, a nyertes települések összesen 44 millió forintot nyertek céljaik megvalósítására. Budaörs is a győztesek között van!

 

 

A pénzintézet tavaly májusban hirdette meg városi és nagyközségi önkormányzatoknak, illetve ezek konzorciumainak szóló pályázatát, amellyel a helyi gazdaság élénkítését, illetve a fenntarthatóságot célzó fejlesztési tervek megvalósítását támogatja.

A pályázaton azoknak a településeknek nyújtanak segítséget, amelyek az infláció és az elszabaduló energiaárak okozta nehézségek ellenére sem mondtak le a hosszabb távra szóló fejlesztési terveik megvalósításáról, további források bevonásáról.
A tájékoztatás szerint a beadott pályázatok többsége a fenntarthatóságot helyezte előtérbe, ebben a kategóriában a települések háromszor annyi tervvel álltak elő, mint a gazdaságélénkítést támogató kategóriában.

Az érdeklődésre tekintettel a kiírók úgy döntöttek, hogy az eredeti szándéktól eltérően nem osztják két egyenlő részre az elnyerhető támogatást, hanem a fenntartható közösség kategóriában 25 millió, a fejlődő helyi gazdaság kategóriában 19 millió forinttal díjazzák a győzteseket.
A közleményben ismertetik, hogy a fejlődő helyi gazdaság kategória első helyezettje Mórahalom lett, tervére 8 millió forint fődíjat kapott, hogy egy színes zenei, színházi, képzőművészeti és kézműves programokkal tarkított fesztivált hozzanak létre, ahol a helyi gazdák, termelők mutatkozhatnak be, népszerűsíthetik, értékesíthetik termékeiket.

A kategóriában Szentes 6 millió forint, Nyírbátor 4 millió forint támogatást, Ajka különdíjat kapott.

 

A fenntartható közösség kategóriát Budaörs nyerte meg, 8 millió forintot kapott arra, hogy elkészítsék az energiaválság miatt 2022 novemberében bezárt Budaörsi Városi Uszoda, Sportcsarnok és Strand fenntartható működéséhez telepítendő fotovoltaikus rendszer hatástanulmányát, a projekt bemutatásához szükséges látványtervet és animált videót.

 

 

sportcsarnok_uszoda (1)

 

A kategóriában Szentes 6 millió forint, Sándorfalva 4 millió forint, Hajdúszoboszló 3 millió forint, Nádudvar 2 millió forint támogatást nyert, Pomáz 2 millió forint különdíjban részesült.
 Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte, a pályázat kiírásával egyrészt az volt a céljuk, hogy az induló új programozási időszakban növeljék a települések fejlesztési mozgásterét, másrészt szeretnék erősíteni a helyi gazdaságfejlesztési törekvéseket, támogatni a közösségek fenntarthatósági erőfeszítéseit.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, a hazai települések igyekeznek minden eszközt megragadni a helyi közösségek megerősítésére, a fenntartható fejlődést szolgáló fejlesztési terveik megvalósítására. Az OTP Bank támogatásának köszönhetően a nyertesek lehetőséget kaptak arra, hogy hosszabb távon is erősítsék lakosságmegtartó képességüket, javítsák a helyiek életkörülményeit.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.