Lakossági tájékoztató – Elindult a szúnyog szezon

(Budaörs, 2023. május 24. – Budaörsi Infó) Budaörsön az elmúlt években jelentősen nőtt a környezettudatosság, az igény a legkisebb környezetterheléssel járó technológiák alkalmazására az élet minden területén. 2023-ban is biológiai gyérítést végeznek Budaörsön a lárvák megjelenésétől kezdve kétheti rendszerességgel városszerte.

 

 

Budaörsön az elmúlt években jelentősen nőtt a környezettudatosság, az igény a legkisebb környezetterheléssel járó technológiák alkalmazására az élet minden területén. Egyre több kérés, bejelentés érkezik arra vonatkozóan, hogy a hasznos beporzók számára káros, kémiai gyérítések számát csökkentse az Önkormányzat.

Ugyanakkor a csípőszúnyogok ártalma évről-évre visszatérő probléma. A sok évtizedig világszerte és országosan alkalmazott kémiai szúnyoggyérítés alkalmazásával kapcsolatban egyre több aggály jelentkezik. Jogos az igény arra, hogy településünk minden körülmény figyelembe-vételével döntsön a szúnyogártalom csökkentésének mind a környezetre, mind az emberi egészségre legkevésbé ártalmas módjáról.

2020. tavaszán településünkön – országos szinten az elsők között – megkezdődött a biológiai szúnyoggyérítésre való áttérés. E módszer során a tenyészővizekbe speciális, baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el. Alkalmazásával elkerülhető más rovarok elpusztítása, és az emberi szervezetre sincs káros hatással. Biológiai gyérítést 2023-ban is, a lárvák megjelenésétől kezdve kétheti rendszerességgel végeznek városszerte.

 

 

szunyoggyerites_melegkodos_2020_pecs

 

 

A szúnyogok lárvája kis térfogatú, pangó vízgyülemekben is megél, ezért fontos, hogy házunk körül előzzük meg az ilyen tenyészőhelyek kialakulását. Több olyan járványügyi szempontból (is) jelentős szúnyogfaj ismert, melyek vízre petéznek, a lárvák pedig ezekben kis térfogatú, pangó vizekben fejlődnek ki 1-2 hét alatt. Minden deciliternyi ilyen tenyészőhelyről több száz szúnyog repülhet ki.

A kifejlett példányok kémiai gyérítése azért nem lehet eredményes, mert a légi szórás nem tudja a lombkoronaszint alá juttatni a hatóanyagot. Az esővizes hordók, szabadban tárolt gumiabroncsok, medencék szintén felderíthetetlen – és központilag kezelhetetlen tenyészőhelyek, a bennük fejlődő szúnyogok pedig egész életük során a közelben maradnak, és elsősorban az ott élőket gyötrik. Ezeket a pangóvizeket csak a lakosság tudja megszüntetni, ezáltal lényeges mértékben csökkenteni a saját lakókörnyezetük szúnyogártalmát!

 

 

szunyog

 

A kis térfogatú tenyészőhelyek hatása elleni védekezés kivitelezhetetlen a lakosság segítsége nélkül!

Az Önkormányzat kéri, hogy segítsék a munkájukat azzal, hogy saját ingatlanukon megszüntetik a mikrotenyészőhelyeket. A vízgyűjtőket takarják le szúnyoghálóval, vagy használják fel az esővizet 1 héten belül.

A lomokat számolják fel, öntsék ki belőlük a kis mennyiségű vizet is. Már kereskedelmi forgalomban is kapható a biológiai készítmény tablettás kiszerelésben, mely pl. a kerti tavak kezelésére is alkalmas.

Ezzel nagy mértékben csökkenthetjük a kikelő csípőszúnyogok számát!

 

 

szunyog

 

Ha kérdésük, kérésük van, akkor készséggel áll az Önkormányzat mindenki rendelkezésére a 23/447-889-es telefonszámon munkaidőben.

 

További hasznos információkat talál a https://szunyog.net/page5.html oldalon.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.