Lassul a Föld belső magjának forgása, vajon mikor áll meg?

A hetvenes években valamiért begyorsított.

 

 

Míg a Föld belső magja a jelek szerint az 1970-es években gyorsabban kezdett forogni, a forgása végül lelassult, és 2009 körül szinkronba került a Földével.

Egy új tanulmány szerint azonban bolygónk szuperforró vasmagja most viszont sokkal inkább lassabban foroghat, mint bolygónk felszíne.

Az új kutatás szerzői, Yi Yang és Xiaodong Song a kínai Pekingi Egyetemről azt állították, hogy “a belső mag forgása nemrég egyenesen megállt”.

„Úgy véljük, hogy a belső mag a Föld felszínéhez képest oda-vissza forog, mint egy hinta” – idézte a kutatókat a média. “A lengés egy ciklusa körülbelül hét évtizedet jelent”.

A tanulmány szerzői az elmúlt hat évtizedben bekövetkezett, ismétlődő földrengésekből származó szeizmikus hullámok tanulmányozása után jutottak ezekre a következtetésekre. Ezek a hullámok áthaladnak a bolygó magján, és segíthetnek nyomon követni annak mozgását.

A kutatók továbbá arra utaltak, hogy a belső mag forgása 2009 körül került szinkronba bolygónk forgásával, és hogy a következő változás ebben a forgási ciklusban a 2040-es években várható.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.