Hét új alkotással várja a mozirajongókat a 16. Román Filmhét

Hét új alkotással, játék- és dokumentumfilmekkel várja az érdeklődőket a 16. Román Filmhét november 15. és 19. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 

 

A Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Román Filmhéten egyebek közt látható lesz a berlini Arany Medve-díjas Radu Jude Nagybetűkkel a szabadságért című alkotása, valamint Monica Stan és George Chiper-Lillemark Oscar-díjra nevezett munkája, a Szeplőtlen – olvasható az intézmény MTI-hez eljutatott szerdai közleményében.

Mint írták, a szemle tematikájában talán a korábbiaknál is jobban kidomborodik a kommunista diktátor, Ceaucescu személye és kora, amely továbbra is fontos vizsgálódási területe a román filmművészetnek, de nem maradnak el a magyar nézők által kedvelt magánéleti történetek sem.

Az utóbbiak közé tartozik a november 15-én látható nyitófilm, a Velencei Filmfesztiválon is díjazott Szeplőtlen, amely az egyik társrendező, a pszichológia szakos Monica Stan személyes emlékeiből készült. Főhőse egy romlatlan, de a szerelme miatt heroinfüggőségbe csúszott lány, Daria, aki az elvonón drogfüggők közé kerül. Nyilvánvaló ártatlansága megvédi ugyan szexuális közeledésüktől, de hamar kiderül, hogy a különleges bánásmódért nagy árat kell fizetnie.

November 16-án vetítik Radu Jude Nagybetűkkel a szabadságért című filmjét, amely egyfelől egy falfirkáló kamaszfiú ellen indított 1981-es per anyagából, másfelől a korabeli hivatalos propagandafelvételekből készült. A fiú apjának szerepében Serban Pavlu, számos más Jude-történet és több kortárs román mozialkotás sztárja látható.

Ehhez a tematikához kapcsolódnak a november 17-én vetített filmek is. Kora este vetítik Sebastian Mihailescu dokumentumfilmjét, a Számomra te vagy Ceaucescut. A film egy olyan szereplőválogatásról szól, amelyben a fiatal Nicolae Ceausescu életét bemutató filmhez keresnek 15 és 22 év közötti fiúkat. Aznap vetítik Andy Lupu Egy diktátor ifjúsága című játékfilmjét, amely Románia egykori kommunista diktátorának történetét mutatja be. A vetítésen és az azt követő beszélgetésen a film rendezője is részt vesz.

November 18-án Andra Tarara Egymással szemben című vallomásos és megdöbbentően őszinte dokumentumfilmje lesz látható, majd Nap Toader Sakáltanya című filmjét vetítik.

A filmhét záródarabja november 19-én este Bogdan Theodor Olteanu Mia bosszúja című filmje lesz, amely – a Filmtett kritikusát idézve – egy “kifejezetten szórakoztató, sőt, néha hangosan röhögős” magánéleti bosszútörténet.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy az alkotások többségét csak most, egyszeri alkalommal vetítik Magyarországon. Valamennyi film eredeti nyelven, magyar felirattal lesz látható.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.