Sütés-főzés kreatívan – Lazac curry szósszal és krumplipürével

(Budaörs, 2022. november 6. – Budaörsi Infó) Azt mondják a statisztikák, hogy kevés halat eszünk… talán azért, mert nincs tengerpartunk. Mivel mi szeretjük a halakat, ezért többször is van nálunk az asztalon, de így is mikor elkészül és elfogy úgy gondoljuk, hogy még többször kéne halat együnk. Erre buzdítok itt mindenkit ezzel a roppant könnyű lazacos recepttel.

 

 

A lazac egy remek hal, most már szinte mindenhol be lehet szerezni (bár az utóbbi időben meglehetősen borsos az ára – a szerk.), gyönyörű színe és szerkezete van. Nem, vagy alig szálkás, nagyon rövid ideig kell sütni és kevéssé hal ízű, ugyanakkor nagyon egészséges.

 

 

lazacosrecept (2)

 

Hozzávalók:

• ½ kg lazacfilé

• 1 doboz (3 dl) tejszín

• 1-2 kiskanál curry

• petrezselyem, koriander, kevés kapor

• olívaolaj, só, citromhéj, citrom

krumplipüréhez valók: krumpli, vaj, tejszín, só, kurkuma

 

 

lazacosrecept (4)

 

lazacosrecept (3)

 

Elkészítés:

A lazacnak a bőrét lehúzom (vagy bőr nélkülit kell venni) majd felvágom kis kockákra és forró serpenyőbe teszem pár percre sütni. Megsózóm és rászóróm a curryt is, mert ezt a fűszert jó picit pirítani a hússal, úgy szabadul fel belőle a legjobban a zamata.

Ha a lazac elég zsíros (látszik a csíkozásán, hogy vastagabb fehér sávok vannak benne) akkor nem kell alá olívaolajat tenni, mert a zsiradék szépen kisül belőle. Nem kell neki sok idő, 3-4 perc alatt már szépen aranyló narancsszínű lazackockáim lesznek. Ekkor ráöntöm a tejszínt (én rizstejszínt) és beleteszem a zöldfűszereket, amikkel elég gazdagon fűszerezem, kivéve a kapor, abból csak keveset teszek bele. Most nem volt friss otthon, így mindegyiket fagyasztott formában szórtam bele. Teszek még bele egy kevéske reszelt citromhéjat és pár csepp citromot. 5-6 percig főzöm együtt őket, míg forrni nem kezd a szósz.

A krumplipüré készítést nem részletezem – mindenki tudja hogyan kell. Annyiban csinálom másként, hogy laktózérzékenység miatt rizstejszínt teszek bele, illetve ennél a receptnél a curry-s lazachoz a pürébe keverek egy kevés kurkumát, amitől gyönyörű sárga és karakteres ízű pürém lesz. Ha nem szereted azokat a fűszereket, amiket felsoroltam, nyugodtan cseréld le másra, a halak nagyon szelídek és elfogadóak, akár fokhagymás tejszínesen is elkészítheted őket. Együnk több halat!

 

Jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

lazacosrecept (5)

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.