A rezsicsökkentett áron fogyasztható földgáz- és villamos energia mértékének változásáról

(Budaörs, 2022. július 22. – Budaörsi Infó) – A lakossági fogyasztóknak továbbra is biztosított a rezsicsökkentés, de a jövőben rezsicsökkentett áron fogyasztható földgáz- és villamos energia mértéke megváltozik – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az MTI-vel csütörtökön. Fontos tudnivalók, részletek a változásról.

 

A közlemény szerint az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérőnként a villamos energia esetében évi 2523 kilowattóra, míg a földgáz esetében évi 1729 köbméter, azaz 59 132 megajoule fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást.

Azt írták, hogy az ezen mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletében meghatározott áron történik. Az ügyfeleknek a változások miatt nem kell a szerződéseiket módosítani, a MEKH rendeletben meghatározott árak ugyanis az energiavásárlási szerződések részévé válnak automatikusan. A vonatkozó árakat a honlapon is közzéteszik.

 


Az új rendelet értelmében az átlagfogyasztás szintjéig valamennyi magyar háztartás továbbra is a korábbi áron kapja az energiát és az átlagfogyasztás fölötti részre vonatkoznak az új tarifák.

A rendelet a földgáz esetében havi 144 köbméteres, a villamos energiánál havi 210 kilowattórás sávot határozott meg.

A lakossági piaci ár alapján a földgáz esetében az átlagfogyasztás felett 747 forintot kell majd fizetni köbméterenként. Az áram esetében pedig ez 70,1 forintot jelent.


 

 

Az éves elszámolási időszak alatti fogyasztását minden mérővel rendelkező ügyfél megtalálhatja az éves elszámolószámlája 3. oldalán, vagy az online ügyfélszolgálati felületeken, illetve a mobilapplikációkban. Az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz – közölte az MVM.

Kitértek arra, hogy a rendelet nem érinti a nagycsaládosok részére már eddig is biztosított kedvezményt földgáz vonatkozásában, az az eddigiek szerint vehető igénybe a jövőben is. Nem érinti továbbá a B GEO tarifán vételezők által elfogyasztott és a H tarifán fűtési idényben elfogyasztott energiamennyiséget.

 

Társasházak és lakásszövetkezetek

A tájékoztatás szerint a lakossági fogyasztónak minősülő társasházaknak és lakásszövetkezeteknek földgáz rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyisége a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján határozható meg.

„Ezen többletmennyiség igénybevételéhez a társasházaknak, illetve lakásszövetkezetnek az MVM Next honlapján elektronikus formában nyilatkozniuk kell mérési pontonként a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások és az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról” – írta az MVM Next.

FONTOS:
Amennyiben az elektronikus nyilatkozat 2022. augusztus 15-ig beérkezik a kedvezményes mennyiséget 2022. augusztus 1-jétől kell figyelembe venni. Ezt követően a kedvezményes mennyiség a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazható – tették hozzá.

 

 

További részletek

 

Részletes tájékoztató és a kitöltendő nyilatkozat ide kattintva megtalálható:
https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi.

 

Árkalkulátorokat ide kattintva találnak!

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.