Peking 2022 – Liu Shaoang történelmi aranyérmet nyert 500 méteren

Liu Shaoang megnyerte vasárnap a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel ő lett Magyarország első egyéni aranyérmese a téli játékokon.

 

 

A szám világbajnoka – aki a vegyesváltóval és 1000 méteren bronzérmes, 1500 méteren pedig negyedik volt Pekingben – egyedüliként mondhatja el magáról, hogy mindhárom egyéni döntőben érdekelt volt. A fináléban a legelőnyösebb, egyes pályáról rajtolhatott az elődöntőben elért idejének köszönhetően. Innen minden futamát megnyerte ebben a szezonban a sprinttávon.

Az FTC 23 éves gyorskorcsolyázója remekül kapta el a megismételt rajtot, parádés tempóban rótta a köröket, és minden előzési szándékot gond nélkül visszavert – főleg az Európa-bajnok orosz Konsztantyin Ivlijev támadta -, így végül történelmi sikert ért el. Ivlijev lett a második, a kanadai Steven Dubois pedig a harmadik.

    “Már előző este, lefekvéskor átgondoltam a futamokat, próbáltam pozitív érzéseket felidézni. Reggel nyugodtan keltem, és úgy ébredtem, hogy olimpiai bajnok leszek” – mondta a négy éve Phjongcshangban a férfi váltóval aranyérmes sztár. – “Belül számítottam rá, de ezt csak magamnak mondogattam, és úgy éreztem magam, mint amikor legutóbb ezen a távon megnyertem a világbajnokságot”.

Liu Shaoang – becenevén Ádó – felidézte, hogy nagyon nehezen került ki Pekingbe, hiszen a tervezett elutazás előtt koronavírusos lett, és amikor egy héttel a többiek után megérkezett a kínai fővárosba, kellemetlenül érezte magát, egyedül volt, mert a társai éppen edzésen voltak.

Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere szerint nagyon megérdemelte a csapat, hogy Liu Shaoang személyében legyen olimpiai aranyérmese Pekingben.

    “Liu Shaoang volt a legesélyesebb, hogy behúzza ezt az aranyérmet. Nagyon megérdemeltük ezt. Nagyon sokan részesei ennek a történelmi sikernek, nemcsak azok, akik itt vannak Pekingben, hanem azok is, akik most otthon vannak és szurkoltak nekünk. Másodszorra élhettem át ezt az érzést, hogy ez a kis ország a nagy korcsolyázó hatalmakkal szemben is eredményes tud lenni, és fel tud állni a világ tetejére. Nagyszerű érzés, de előtte azért voltak bennünk feszültségek” – mondta Bánhidi.

Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry a negyeddöntőben búcsúzott, előbbi 13., utóbbi 17. lett. A női váltóban a papírformának megfelelően a világ- és Európa-bajnok hollandok diadalmaskodtak. Az aranyérmesek a dobogó tetején az égre nézve és mutatva emlékeztek meg a 2020 júliusában elhunyt világbajnok Lara van Ruijvenről, aki Phjongcshangban még tagja volt a bronzérmes stafétának.

Sílövészetben a norvég Marte Olsbu Röiseland a harmadik, a francia Quentin Fillon Maillet pedig második aranyérmét gyűjtötte be Pekingben az üldözéses verseny megnyerésével. A sífutók férfi váltóversenyében ugyanúgy az oroszok diadalmaskodtak nagy fölénnyel, ahogy egy nappal korábban a nőknél is.

A gyorskorcsolyázóknál női 500 méteren az amerikai Erin Jackson, míg az alpesi sízőknél férfi óriás-műlesiklásban a svájci Marco Odermatt érvényesítette a papírformát, utóbbi számban Kékesi Márton 34. helyen végzett.

 

 

Éremtábla

2022. február 13., vasárnap (MTI) – Norvégia áll az éremtáblázat élén a pekingi téli olimpia kilencedik éremosztó versenynapját követően.

Magyarország a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang 500 méteren szerzett arany- és az 1000 méteren kiérdemelt bronzérmével, valamint a vegyes váltó harmadik helyével 18. a rangsorban.
A pekingi téli olimpia éremtáblázata 65 szám után (még 44 van hátra):

 

ARANY   EZÜST   BRONZ
Norvégia                        9       5       7
Németország                     8       5       1
Egyesült Államok                6       5       1
Hollandia                       6       4       2
Svédország                      5       3       3
Ausztria                        4       6       4
Orosz Olimpiai Bizottság        4       5       8
Kína                            4       3       2
Svájc                           3       –       5
Franciaország                   2       6       2
Olaszország                     2       5       4
Japán                           2       4       5
Szlovénia                       2       2       2
Kanada                          1       4       9
Koreai Köztársaság              1       3       1
Ausztrália                      1       2       1
Finnország                      1       1       2
MAGYARORSZÁG       1       –       2
Csehország                      1       –       1
Szlovákia                       1       –       –
Új-Zéland                       1       –       –
Fehéroroszország                –       1       –
Spanyolország                   –       1       –
Belgium                         –       –       1
Lengyelország                   –       –       1
Lettország                      –       –       1

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.