Beszélgetéssorozat indul a klímaválságról a kortárs irodalom bevonásával

Beszélgetéssorozat indul a klímaválságról a kortárs irodalom bevonásával a Stúdió K Színházban február 16-án.

 

Az idén 50 éves Stúdió K Színház formabontó programsorozatában a társulat tagjai, az ország vezető klímatudósai és a közönség együtt igyekszik felmérni az ökológiai válság mértékét és számba venni enyhítésének lehetőségeit – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A négyrészes sorozat egyes alkalmain kortárs prózai és lírai művekből kiindulva, neves szakértők segítségével olyan témákat járnak körül, mint ember és természet viszonya, a zöld átmenet, a munka jövője, az energiapolitika vagy a klímaaktivisták tevékenysége. A cél a józan számvetés, és a cselekvésre ösztönzés – áll a színház közleményében.

Mint kiemelik, a Stúdió K tagjai elkötelezett környezetvédők. Ezért döntöttek úgy, hogy a 2021/22-es évad tavaszi szakaszában a művészet szemléltető erejét és a tudomány racionalitását párbeszédbe állítva jelenítik meg a klímaváltozás egyéni és közösségi dilemmáit.

A programsorozatban a színészek tolmácsolásában versek, prózák, drámarészletek segítségével bontják ki az ökológiai válság pszichológiai, etikai vagy filozófiai aspektusait. Ezt követően természettudósokkal, szociológusokkal, ökológusokkal és jogászokkal beszélgetnek, bemutatva a válság kezelésére tett javaslataikat.

A február 16-án, 19 óra 30 perckor kezdődő első, alapozó jellegű alkalom témája az antropocén lesz, vagyis az a földtörténeti kor, amelyben a Föld ökoszisztémáját már döntő módon az emberi tevékenység határozza meg.

 A kerekasztal-beszélgetés résztvevője Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ Klímatestületének egyik alelnöke, a CEU professzora; Takács-Sánta András, humánökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója; valamint Antal Miklós, mérnök-fizikus, ökológiai közgazdász, az ELTE Humánökológia mesterszakának tanára. A beszélgetést Sipos Balázs irodalmár vezeti.

 

   A belépés a rendezvényre ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a https://forms.gle/C1jbnWefERPyb6Yp6 linken lehet.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.