Elhunyt Schmidt Mátyás, Budaörs díszpolgára

(Budaörs, 2021. szeptember 21. – Budaörsi Infó) Schmidt Mátyás (Matthias Schmidt) Budaörsön született és a II. világháború viharai kényszerítették 1944-ben, 16 évesen, szülőföldje elhagyására. Családjával Németországban telepedett le, s egyik motorja volt a Budaörs és Bretzfeld között létrejött testvérvárosi kapcsolatnak. Haláláról a város honlapja adott hírt.

 

Schmidt Mátyás neve összeforrt az idén már 32 éves Budaörs-Bretzfeld testvérvárosi kapcsolattal. 1986-ban ő javasolta az akkori tanácselnöknek a két település (kitelepítettek és óhaza lakói) kapcsolatfelvételét.

Fáradhatatlan munkájának köszönhetően 1989. május 13-án, előbb Bretzfeldben, majd május 26-án, Budaörsön került sor a partneri kapcsolatról szóló szerződés ünnepélyes aláírására.

 

 

budaors_bretzfeld_jubileum_2014majus22_erkezes2

 

Lelkes házigazdaként szervezte a Budaörsről érkező küldöttségek, csoportok bretzfeldi programjait. A kitelepített budaörsiek részére évente egyszer megszervezte az óhazába történő egy-egy jeles naphoz, eseményhez kötődő látogatásokat.

 

 

2019kohegyikapolnabucsu (16)

 

Sokat tett azért, hogy a Kőhegyről 1950-ben eltávolított kereszt, 1995-ben ismét felállításra kerülhessen. Lelkes lokálpatriótaként segítséget nyújtott a budaörsi gyűjtemény számos kiállításához, továbbá alapítója és vezetője az 1996-ban megnyílt bretzfeldi múzeumnak.

 

 

Saját sorsáról így vall:

„Ha a budaörsiek sorsa az elűzetéssel nem is nagyvilági fontosságú, összehasonlítva a világ más, komiszabb eseményével, az egyének lelkében mégis mély sebeket ütött. Bénulásként hatott, és az új haza sok jó szándékú segítsége ellenére még mindig élt sok budaörsiben a vágy: „mi ismét hazamennénk”.”

 

Számtalan német-magyar kulturális és hagyományőrző rendezvény szervezése, testvérvárosi találkozók előkészítése, segélyakciók indítása, a kitelepítettek és az óhaza lakóinak kapcsolatfelvételét szorgalmazó kezdeményezések és újságcikkek megírása köthető személyéhez.

Életpályája elevenedik meg az Építem a hidat (Matthias Schmidt: Ich baue die Brücke – Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Budaörs, 2002.) című kétnyelvű könyvében.

Itt olvasható: http://www.budaorskonyvtar.hu/elektronikus/letoltes/konyvek/kv019.pdf

 

 

schmidt_matyas_elhunyt2021_szept_budaors_diszpolgara_bretzfeld

 

 

Budaörs Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2000-ben Díszpolgári Címet adományozott Schmidt Mátyásnak.

Ennek körülményeiről ide kattintva olvashatnak: http://www.budaorskonyvtar.hu/elektronikus/letoltes/cikkek/cikk132.pdf.

 

A Hohenloher Zeitung 2000. november 23-i riportjának szavai:

„Schmidt Mátyás, a budaörsi Honi egyesület elnökét Budaörs magyar város díszpolgárságával tüntették ki. Budaörs Bretzfeld testvérvárosa. Schmidt mindenkor a Magyarországgal való megbékélésre nyújtotta a kezét.”

 

 

(Budaörsi Infó / forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.