BKK: a szeptember 18-19-i hétvégén nyitják meg idén utoljára a pesti alsó rakpartot a gyalogosok előtt

A szeptember 18-19-i hétvégén, az Európai Mobilitási Héten, az autómentes hétvégén nyílik meg idén utoljára a pesti alsó rakpart a gyalogosok és a kerékpárosok előtt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

 

 

A BKK közleménye szerint a mostani hétvégén is nyitva lesz a pesti alsó rakpart. A Kossuth Lajos tér és a Közraktár utca közötti rakpartszakasz szombat reggel 6 óra és vasárnap este 23 óra között áll nyitva az odalátogatók előtt. Az útszakaszra ebben az időpontban nem lehet autóval behajtani.

Az id. Antall József rakparton a főnyomócső beruházás miatt az Eötvös tértől a Margit hídig lezárták a teljes útszakaszt a közúti forgalom elől. Az ideiglenes forgalmi rend azonban lehetővé teszi, hogy hétvégén az arra járók északi irányban a Kossuth Lajos térig haladhassanak.

Az utolsó akadálymentes be- és kijárat a Garibaldi utcai felhajtó, a kerékpárral vagy rollerrel közlekedőknek, illetve a babakocsival sétálóknak ezt érdemes igénybe venniük. Az Országház északi oldalánál lévő, rakpartra vezető lépcső is nyitva van, de csak gyalogosan, a Látogatóközpont és a Múzeumhajó megközelítésére lehet használni – írták.

A BKK kéri az arra járókat, hogy fokozottan figyeljenek a munkagödrök melletti közlekedésre a rakpart Vigadó téri, valamint a Lánchídtól északra lévő szakaszánál.

A társaság közölte, a szeptember 18-án kezdődő hétvégére új szakaszába lép a Fővárosi Vízművek Sentab-vezeték kiváltási projektje, amely során a főváros egyik legveszélyesebb ivóvíz-főnyomócsövét cseréli ki. A munkák miatt ekkor már csak az Eötvös tér és a Közraktár utca közötti szakaszon lesz nyitva a rakpart a gyalog vagy kerékpárral közlekedők előtt.

Kérik, hogy a Lánchíd és a Garibaldi utca közötti rakpartszakaszt szeptember 13-tól ne használják, mert a vízművek munkálatokat végez a területen.

A BKK közleményében kitért arra is, hogy a rakpartok gyalogosbarát megújításának első lépése a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti részén indult júniusban.

Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja. A projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, a frissített terveknek köszönhetően 35 talajkapcsolatos fát ültetnek a beruházás során.

A megújult id. Antall József rakpart ezen szakaszát idén év végén vehetik birtokba a fővárosiak.

Mint írták, a fővárosi önkormányzat pesti alsó rakpartot érintő projektjeihez csatlakozva elkezdődtek az év legjelentősebb vízhálózati korszerűsítésének munkái is. A Fővárosi Vízművek – saját forrásból – kicseréli a Margit híd és az Erzsébet híd között húzódó, feszített vasbeton anyagú Sentab-csövekből épült főnyomóvezetéket.

A pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti szakaszán, valamint a Kossuth Lajos tér és a Március 15. tér között összesen mintegy három kilométeres szakaszon épül új ivóvízvezeték.

Ez utóbbi korszerűsítés már a RAK-PARK projekt kiegészítéseként valósul meg. A projekt a pesti Duna-part Kossuth Lajos tértől Fővám térig tartó szakaszának élhetőbbé tételét célozza meg. A munka a tervek kiegészítésével és felülvizsgálatával kezdődik, a kivitelezés majd a víznyomócső-rekonstrukciós munkák után, leghamarabb jövőre kezdődhet meg – olvasható a BKK közleményében.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.