Nyakunkon a parlagfű szezon – Gazos a Nefelejcs utcai Régi temető Budaörsön

(Budaörs, 2021. augusztus 23. – Budaörsi Infó) Több lakossági jelzés is érkezett szerkesztőségünkbe a Nefelejcs utcai Régi temetővel kapcsolatban. A Budaörsiek közösségi csoportjában is sokan jelezték, hogy a temető állapota nem éppen az elvártnak megfelelő.

 

 

A Nefelejcs utcai temetőben nagy a gaz és súlyosbítja a helyzetet, hogy a gaztengerben éppen virágba szökkenő parlagfűbokrok is vannak a képek tanúsága szerint.

A Nefelejcs utcai régi temetőt a Katolikus Egyház tartja fent, amelybe már csak rátemetéssel vagy lejárt és felszámolt sírhelyek helyett lehet temetkezni.

 

 

otemeto

 

 

A temető üzemeltetőjét, a Szigü Temetőüzemeltető Kft-t megkerestük a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Telefonon, a Kft. budaörsi székhelyéről azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az üggyel kapcsolatban a cégvezető Harmath Béla tud tájékoztatást adni, de csak szerdán lesz elérhető. Így augusztus 25-én ismét jelentkezünk a témával kapcsolatban, hogy milyen információt kaptunk.

 

 

otemeto2

 

 

 


Köztemetők fenntartása Budaörsön

A 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. paragrafusa szerint az önkormányzatok kötelező feladata a köztemetők kialakítása és fenntartása. Budaörs Város Önkormányzata ennek a feladatnak a Budaörsi Újtemető fenntartásával tesz eleget, amely Törökbálint területén található. A temető üzemeltetését a BTG Kft. (2040 Budaörs, Dózsa György utca 21; (23) 420 151) végzi.

Emellett két további temető is van Budaörsön, az Ó temető és a Nefelejcs utcai Régi temető, amelyeket a Katolikus Egyház tartja fent. Előbbibe azonban már egyáltalán nem, utóbbiba pedig csak rátemetéssel, valamint lejárt és felszámolt sírhelyek helyett lehet temetkezni.

Megemlítendő még a magyar-német katonai temető, ahova a második világháború idején a Budapest körzetében, valamint az Észak- és Kelet-Magyarországon elesett mintegy 132 200 német és 570 magyar katona, korábban jeltelen sírokban nyugvó exhumált maradványai kaptak helyet. Ez Magyarország legnagyobb második világháborús katonatemetője, és bár az alapkövet még 1996-ban lerakták, csak 2002-ben szentelték fel.


 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu/Fotók: FB)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.