Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Köményes karaj friss zöldségekkel

(Budaörs, 2021. június 6. – Budaörsi Infó) Egyszer régen jártam egy főzősuliba, mert szerettem volna valami újat és izgalmasat tanulni, bővíteni a gasztronómiai ismereteimet. Ott találkoztam először az édeskömény fűszerrel, ami a sertéshússal együtt addig nem ismert, elképesztően finom ízélmény volt. 

 

Azóta tovább gondoltam a receptet és a többi köménymag félével és mustárral együtt egyik kedvenc sült husi lett a családban.

 

Hozzávalók:

4-6 szelet sertés karaj

1 fej brokkoli

2-3 db répa

8-10 db gomba

1 kis fej saláta, pl: szív saláta

só és olívaolaj,

2 ek mustár

 

 

szilvirecept (3)

 

Fűszerek: 1-1 kk édeskömény mag, köménymag, római köménymag, babérlevél, rozmaring

 

 

Elkészítés:

 

Első lépésként elkészítem a fűszerkeveréket, amihez egy kis mozsárban összetöröm az 1-1 kiskanál köménymagot, édes- és római köményt. Már itt elképesztően finom illat lesz a konyhában. (Lehet használni őrölt fűszert is.)

Majd a karajt bepácolom, ehhez besózom és mindkét oldalát alaposan bedörzsölöm a köménymag keverékkel, meglocsolom olívaolajjal és hozzáteszem a 2 ek mustárt. Ha nincsen édeskömény, mert ahhoz nehezebb hozzá jutni, de nagyon megéri beszerezni, akkor anélkül vagy koriandermaggal helyettesítve is szuper finom lesz a karaj.

Hagyom, hogy álljon a pácban és addig elkészítem a zöldségeket.

 

 

szilvirecept (1)

 

Megtisztítom őket és szép vékonyra felszeletelem, hogy aztán gyorsan át tudjon sülni, picit úgy mint a thai konyhában.

A lényeg a zöldségeknél, hogy éppen csak sült legyen, ehhez csak pár percig max. 3-5 percig sütöm olíván, pici sóval, babérlevéllel és rozmaringgal külön-külön, magas lángon, mert így kellemesen ropogósak és frissek lesznek. Bennük marad minden értékes tápanyag és szép színük is lesz.

 

 

szilvirecept (4)

 

Én most brokkolival, répával, gombával és egy kis salátával csináltam, de más zöldséget is lehet így sütni köretnek. A saláta sütve pedig egy egészen új ízvilág, érdemes vele kísérletezni, mert a semleges aromájú zöldségből egy látványos egyéniség lesz.

A zöldségek sütésének a vége felé felteszem egy forró serpenyőben sülni a bepácolt húst. Fedő alatt mindkét oldalát 5-5 percig sütöm így szépen pirult, ízletes, puha és zamatos karajom lesz. A ropogós zöldségekkel együtt tálalva fenséges finomság. Egyébként az édesköménynek és köményeknek görcsoldó hatása van, enyhíti a felfúvódást. Indiában az éttermi étkezés befejezéseként pirított édesköményt tálalnak az emésztés elősegítésére.

 

 

szilvirecept (2)

 

Jó étvágyat kívánok!

Géczy-Gaál Szilvia

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.