Az Európai Bizottság cselekvési tervet mutatott be az európai demokrácia megerősítésére

Az Európai Bizottság cselekvési tervet terjeszt elő, amely a szabad és tisztességes választások támogatása, a média szabadságának és sokszínűsége erősítése, valamint a hamis hírek visszaszorítása révén kívánja ellenállóbbá tenni európai demokráciát – közölte Vera Jourová, az uniós bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke csütörtökön.

 

Jourová a stratégia brüsszeli bemutatásakor elmondta, a bizottság célja, hogy Európa-szerte erősítse az állampolgárok szerepvállalását és ellenállóbb demokráciákat alakítson ki, mivel a szélsőségek térhódításától a polgárok és a politikusok között kialakult távolságig számos kihívás éri demokratikus rendszereket.

A terv olyan intézkedéseket határoz meg, amelyek elő kívánják mozdítani a szabad és tisztességes választásokat, meg kívánják őrizni a média szabadságát és sokszínűségét és felveszik a harcot a dezinformáció ellen. Ennek érdekében az Európai Bizottság az online politikai hirdetésekre vonatkozó jogi lépéseket fog javasolni, amely a díjköteles tartalmak anyagi támogatóival, valamint a gyártási és terjesztési csatornákkal, köztük az online platformokkal, a hirdetőkkel és a politikai tanácsadó cégekkel foglalkozik majd.

Az uniós bizottság intézkedéseket ajánl az újságírók biztonságának szavatolására. Végezetül megerősíti a hamis hírek visszaszorítását célzó már meglévő magatartási kódex átalakítására irányuló erőfeszítéseket, amelynek keretében szigorítani fogja az online platformokra vonatkozó követelményeket, és szigorú nyomon követést és felügyeletet vezet be.

A most zajló digitális forradalom körülményei között is lehetővé kell tenni az emberek számára, hogy olyan térben hozhassák meg döntéseiket, amelyben a vélemények szabadon kifejezhetők, és ahol a szabad média és civil társadalom rosszindulatú beavatkozástól mentesen részt vehet a nyílt vitában – tette hozzá az uniós biztos.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.