Bűnügyi felügyeletet rendeltek el a hivatali vesztegetéssel gyanúsított helyettes államtitkár ügyében

A Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra elrendelte annak a két férfinak a bűnügyi felügyeletét, akit vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekménnyel gyanúsítanak – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-t.

 

A közleményben azt írták: a megalapozott gyanú lényege szerint egyikük egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó, aki tervezett új cégében jogtalan előnyként tulajdonrészt ajánlott a magas rangú minisztériumi tisztségviselőként dolgozó másik férfinak, hogy hivatali helyzetével visszaélve segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vezető beosztású gyanúsított az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte – tették hozzá.

A vállalkozó cselekménye hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, míg a másik gyanúsítotté vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának megállapítására lehet alkalmas – írták.

Hozzátették: a nyomozás kezdeti szakaszban van. Mivel a bíróság szerint “megalapozottan feltehető”, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást – tanúk befolyásolásával, értesítésével, bizonyítékok eltüntetésével vagy megsemmisítésével – megnehezítenék vagy meghiúsítanák, az ügyészi indítványnak megfelelően elrendelték bűnügyi felügyeletüket, nyomkövető alkalmazásával.

A végzés végleges – jelezték.

Az Agrárminisztérium szerda este közleményben tudatta, hogy hivatali vesztegetés miatt nyomoznak a szaktárcánál; az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akinek a felmentését szerdán kezdeményezte Nagy István agrárminiszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy a miniszterelnök már alá is írta a helyettes államtitkár felmentését.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.