Előjegyzésbe vetetheti magát, aki koronavírus elleni oltást szeretne

A jövő héten megkezdődhet a regisztrációja azoknak, akik koronavírus elleni oltást kérnek majd. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban arról is beszélt, hogy 8-10 nap múlva dönthet a kormány arról, milyen szabályok lesznek érvényesek a karácsonyi ünnepek idején.

 

Interneten és levélben is feliratkozhatnak majd azok, akik védőoltást szeretnének a koronavírus ellen – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában: Ezzel felmérhető, hányan gondolkodnak azon, hogy beoltatják magukat. Az oltási terveket már hetekkel ezelőtt kidolgoztuk, az egyik arról szól, hogy ha van elegendő vakcina, és az emberek – önkéntes alapon – jelentkeznek, akkor hogyan oldjuk meg oltásokat. Országosan 13 ezer helyszínt jelöltünk ki a tömeges oltásra. A másik, december-január környékén bevetendő oltási terv azt részletezi, hogy az első körben érkező vakcináknál kiket oltunk be először. Köztük lesznek a védekezésben résztvevők és a leginkább sérülékeny csoportokhoz tartozók.

A kormányfő szerint a járvány elleni védekezésnek jelenleg két frontvonala van: a kórházakban az életeket mentik, az iskolákban pedig a munkahelyeket, mert ha a szülő nem tudja beadni a gyermekét az iskolába, nem tud dolgozni menni és elveszítheti a munkahelyét.

A jövő héten a második körrel folytatódik az egészségügyi, szociális ágazat és az óvodai, iskolai dolgozók tesztelése, az eddigi eredményeket a hétvégén értékelik.

A napi adatok alapján egyelőre nem láthatóak biztató jelek, egyre többen vannak ugyanis kórházban, ezért a miniszterelnök mindenkit óvatosságra int, hangsúlyozva, hogy ki kell tartani.

Ma nem lehet megmondani, milyen lesz a helyzet az év végén, a kormány 8-10 nap múlva dönt arról, hogy l, hogy milyen szabályok szerint kell majd élni karácsonykor és újévkor.

Orbán Viktor ismét kérte a magyar embereket, hogy ne fizessenek be külföldi síutakra, mert tavasszal is tömeges fertőzések alakultak ki a síközpontokban. Bezárni nem lehet senkit az ország határai közé, de szigorú karanténszabályok vonatkoznak majd a hazatéréskor azokra, akik esetleg mégis külföldre utaznának a síszezonban.

 

Forrás: kormany.hu

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.